Ochtend- en avondspits bijna verdwenen sinds corona, vooral rond Utrecht

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT - Sinds de uitbraak van corona zijn de files rond Utrecht enorm afgenomen. De ochtend- en avondspits zijn bijna volledig verdwenen, meldt navigatiemaker TomTom. In heel Nederland waren 'spitsrijders' vorig jaar 32 procent eerder thuis dan in 2019.
Opvallend is dat het op sommige plekken in de weekends relatief juist drukker op de weg was, niet alleen in Utrecht maar ook rond Amersfoort. "Dit impliceert dat mensen doordeweeks veelal thuiswerkten en leefden en in het weekend de weg op gingen voor activiteiten buitenshuis", aldus TomTom.
TomTom baseert de cijfers op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden.

'Verbreding snelwegen mogelijk onnodig'

Of het ook na de coronacrisis zo rustig blijft op de Nederlandse snelwegen, hangt volgens TomTom af van de vraag of mensen blijven thuiswerken. Ook pleit het bedrijf voor flexibele werktijden. TomTom denkt dat als daar creatief mee wordt omgegaan, veel snelwegen niet hoeven worden verbreed, "waardoor miljarden euro's worden bespaard". In Utrecht wordt al jarenlang gesproken over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.