RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inwoners Bunschoten zien massaal testen op corona wel zitten: 'Het is hier heel erg'


BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Inwoners van Bunschoten vinden het geen probleem dat volgende maand iedereen in het dorp getest wordt op corona. 'Prima', 'geen probleem' en 'het zal wel moeten' zijn de reacties op straat.

Coronaminister Hugo de Jonge zei gisteravond dat Bunschoten een van de gemeentes is die meedoet aan de pilot 'grootschalig testen'. In het dorp zijn al wekenlang erg veel besmettingen. In zes weken tijd krijgen alle inwoners van Bunschoten, op zeer jonge kinderen na, een oproep zich te melden bij een nieuw op te zetten teststraat.

"Ik laat me graag testen", zegt een man woensdagochtend op straat. "En ook laten injecteren. Ik heb er totaal geen problemen mee." Iemand anders zegt: "Het zal wel moeten, het is hier heel erg."

Coronavrije gemeente
Ook burgemeester Melis van de Groep is blij met het plan. "Het is een unieke kans om de schouders eronder te zetten", zegt hij vanochtend via Radio M Utrecht tegen zijn inwoners. "En om een van de eerste coronavrije gemeente van Nederland te worden."

Maar zo optimistisch zijn veel Bunschoters niet. "De eerste coronavrije gemeente? Nee, dat denk ik niet", zegt een vrouw. "Daarvoor zoeken wij elkaar te veel op. Ik doe het niet, maar ik zie het om me heen gebeuren." Dat beaamt ook een andere inwoner. "Een deel van de bevolking hier luistert nergens naar. Als ze die maar een keer aanpakken."

Bunschoters zien testen wel zitten: 'Veel mensen houden zich niet altijd aan de regels.'


De grote coronascreening begint op maandag 1 februari. Maar is dat niet te laat? "We willen zo snel mogelijk beginnen", zegt burgemeester Van de Groep. "Maar alles moet nog georganiseerd worden. Wij vinden 1 februari al best ambitieus."

Testen niet verplicht
Bunschoters zijn niet verplicht mee te doen aan de pilot, toch denkt Van de Groep dat de testbereidheid groot is. Hij fantaseert er zelfs over dat, mocht de pilot goed werken, Bunschoten een van de eerste gemeentes van het land is waar corona niet meer voorkomt. "Ik zou er de vlag voor uitsteken."

Bunschoten was wekenlang een van de zwaarst getroffen gemeentes van Nederland. Uit het bron- en contactonderzoek bleek dat de meeste besmettingen 'achter de voordeur' plaatsvonden. "Gelukkig wordt het nu wat minder", zegt Van de Groep. "Landelijk is een daling, die is ook in Bunschoten aan het doorzetten. Dat werd ook hoog tijd."

Van de Groep op Radio M Utrecht: 'In zes weken wordt iedereen gescreend.'


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -