Utrechtse burgemeester Dijksma: 'Alleen avondklok als dat de mokerslag is voor het virus'

© ANP
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht is kritisch over de eventuele invoering van een avondklok. Ze ziet het als het állerlaatste middel om het virus te bestrijden. De handhaving is erg moeilijk, denkt Dijksma.
"Ik snap natuurlijk dat het kabinet zich grote zorgen maakt en alles op alles zet om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen", zegt ze in gesprek met Radio M Utrecht. "Maar het heeft veel gevolgen voor de samenleving."
"Voor burgemeesters is handhaving een grote zorg. Dan moet je wel echt heel zeker weten dat een avondklok de mokerslag is waarmee je dit virus dan definitief uitschakelt."

Niet in proportie

Collega-burgemeesters spraken zich eerder ook al uit tegen een avondklok. De maatregel zou buitenproportioneel zijn. Mensen mogen dan op bepaalde tijden niet naar buiten, tenzij ze daar een goede reden voor hebben. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat mensen 's avonds bij elkaar op bezoek gaan.
Eerder stemde de Tweede Kamer tegen het plan voor een avondklok. Nu het gevaar van de Britse mutatie op de loer ligt, overweegt het kabinet de avondklok opnieuw. Daarom is het OMT gevraagd zo snel mogelijk met een advies te komen over het wel of niet invoeren van de maatregel.

'Hou vol'

In het interview met Radio M Utrecht benadrukt burgemeester Dijksma nogmaals dat Utrechters zich goed aan de maatregelen moeten houden. "De rek is er bij veel mensen uit. Ik begrijp heel goed hoe zwaar dit is. Maar ik druk mensen op het hart nog even vol te houden."
Als lichtpunt noemt Dijksma de vaccinaties die zijn begonnen. Ze benadrukt dat in haar stad tot nu toe alles goed is geregeld om het vaccinatieproces vlot te laten verlopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.