Man uit Meerkerk verdacht van jarenlang misbruik van zijn drie dochtertjes

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MEERKERK - Een 50-jarige man uit Meerkerk wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van jarenlang seksueel misbruik van zijn drie dochters. Volgens de officier van justitie waren de meisjes tussen de 8 en 17 jaar oud toen hun vader gemeenschap met hen had en op andere manieren ontucht met hen pleegde.
Volgens de tenlastelegging is het misbruik in 2002 begonnen met de oudste van de drie meisjes. Zij was destijds 8 jaar oud. De ontucht zou zijn doorgegaan tot zij 17 jaar was. Vanaf 2016 en 2017 zou hij ook zijn andere twee dochters zijn gaan misbruiken. Er zou pas in februari vorig jaar een einde aan zijn gekomen.
De dochters hebben aangifte tegen hun vader gedaan en zijn uitgebreid door deskundigen van de politie gehoord. De verdachte ontkent dat hij zijn kinderen heeft misbruikt. Volgens zijn advocaat was hij altijd van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan het werk en was hij niet thuis op het tijdstip dat de ontucht meestal zou zijn gepleegd.

Psychische stoornissen

Het onderzoek naar de verdenkingen is nog niet afgerond. De computer van de man wordt nog onderzocht op de aanwezigheid van kinderporno. Ook wil het OM weten of hij psychische stoornissen heeft. De man weigerde in eerste instantie mee te werken aan onderzoek door een psycholoog en psychiater van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
De officier van justitie geeft hem nu een tweede kans, maar waarschuwde hem dat hij ter observatie in het Pieter Baan Centrum kan worden opgenomen als hij weer niet meewerkt. De Meerkerker beloofde dat hij dit nu wel zal doen. "Als het moet, dan moet het", zei hij tegen de rechters. Ook vond hij het goed dat met mensen uit zijn directe omgeving over hem zal worden gesproken.

Verdachte blijft vastzitten

De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachte in afwachting van het proces vrij te laten, vanwege ernstige medische problemen met zijn been. Maar de rechters beslisten dat hij in elk geval vast blijft zitten, zolang het onderzoek loopt. Een verzoek om een externe deskundige te laten oordelen over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de dochters, werd ook afgewezen. De rechtbank vindt dit voorbarig, omdat de advocaat van de verdachte de opnames van de verhoren nog niet heeft beluisterd.
Het zal nog wel even duren voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De volgende zitting op 7 april zal dan ook waarschijnlijk weer pro forma zijn. Waarschijnlijk wordt er dan wel iets meer bekend over de stand van het onderzoek en eventuele nieuwe verdenkingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.