Rode Kruis ondersteunt GGD bij het vaccineren: 'Belangrijk om mensen na het inenten in de gaten te houden'

PROVINCIE UTRECHT - EHBO'ers van het Rode Kruis helpen de GGD bij de nazorg van mensen die net ingeënt zijn. Zij houden in de gaten hoe gevaccineerden zich voelen en springen bij als mensen flauwvallen of een allergische reactie krijgen. "Ik stel vooral de mensen die zenuwachtig zijn gerust."
"Mevrouw, u bent net geprikt. Hoe gaat het? Niet aan het zweten of andere klachten?" EHBO'er Ron van Vught maakt zijn ronde langs de mensen die net het coronavaccin toegediend kregen. Hij is een van de eerste hulpverleners die aan de slag gaat op de vaccinatielocatie in Houten.
"Ik let erop hoe mensen zich voelen", vertelt van Vugt. "Ik maak een praatje en als zij aangeven dat zij zenuwachtig zijn, stel ik ze gerust. Voor mensen is het een nieuwe ervaring, dus zij kunnen vooral even bijkomen. Ik kan bijspringen waar dat nodig is. Bij mensen die onwel worden of een allergische reactie krijgen, verleen ik eerste hulp."

Wachtkamer

Na het inenten worden de mensen voor een kwartier in de gaten gehouden in de daarvoor speciaal ingerichte wachtkamer, met wanden die de net-gevaccineerden van elkaar scheiden. Als er complicaties optreden, vinden deze waarschijnlijk binnen vijftien minuten plaats.
"Er is een heel kleine kans dat iemand een allergische reactie krijgt", vertelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. "Maar het is belangrijk dat er EHBO'ers op de locatie aanwezig zijn om de mensen goed in de gaten te houden. Sommige mensen hebben angst voor prikken of vallen erdoor flauw."
Het Rode Kruis ondersteunt de GGD bij het prikken

Opvangen

In de meeste gevallen volstaat een dextro, geeft van Vught aan. Mocht het ernstiger zijn, dan is een GGD-arts aanwezig om bij te springen. Op de vaccinatielocatie in Houten hebben de EHBO'ers hun eigen post, waar iedere dag twee hulpverleners klaar staan. Mensen die flauwvallen, worden in de kamer opgevangen en kunnen daar bijkomen.
De hulpverleners staan vooral paraat voor als er iets gebeurt. Van Vugt is daarom de meeste tijd wachtend op de EHBO-post te vinden. "Er vallen altijd wel een paar mensen per dag flauw", vertelt Schaik. "Gelukkig zijn er ook dagen waarop EHBO'ers weinig te doen hebben en vooral lange tijd aan het wachten zijn. Maar de hulpverleners moeten er uit voorzorg zijn", benadrukt zij.

Helpen

Door het grootschalig vaccineren kan de GGD de hulp van het Rode Kruis goed gebruiken. In een aantal regio's in het land werd de hulp van het Rode Kruis al ingezet en vanaf deze week ook in Utrecht. "Het Rode Kruis biedt verschillende diensten aan", vertelt Schaik.
"In overleg met de GGD bepalen wij wat nodig is en waarbij wij kunnen helpen. Op sommige plekken helpen wij met het opbouwen van de locatie en op andere, zoals in Houten, zetten wij EHBO's in. Op enkele locaties helpen wij met het zetten van de vaccinaties."
Van Vught is blij dat hij de GGD kan ondersteunen bij het vaccineren. "Het is bevredigend dat ik iets in dit verhaal kan doen. Door mijn aderen stroomt rood bloed. Net als bij iedereen", lacht hij. "Maar ik kan mij vinden in de doelen van het Rode Kruis. Ik wil graag helpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.