Horeca in lockdown: drama voor ondernemers, maar sommigen zien toch kansen

UTRECHT - Het water staat Ron Grillet aan de lippen. Een jaar geleden opende hij samen met zijn partner restaurant MIRO in Houten. Na een investering van honderdvijftigduizend euro dacht hij een mooie toekomst tegemoet te gaan met zijn restaurant voor fine dining. Wat hij toen niet wist was dat de coronacrisis hem naar de rand van de afgrond zou brengen.
Ron Grillet verliest bijna zijn restaurant door de crisis, terwijl Dagmar Geerlings juist een kans krijgt een espressobar te openen.
Omdat Ron nog maar net bezig is met zijn restaurant, krijgt hij geen steun van de overheid. Om het omzetverlies te berekenen vergelijkt het rijk namelijk de inkomsten van vorig jaar met die van dit jaar. En omdat MIRO nog maar net bestaat, was de omzet op het meetpunt vrijwel nul. Volgens de rekenmethode is er dus geen sprake van omzetverlies.

Crisis in de Tent

Om te voorkomen dat Ron voorgoed zijn deuren moet sluiten, riep hij de hulp in van het tv-programma Crisis in de Tent. Restaurantredder Herman den Blijker en zakenvrouw Annemarie van Gaal helpen horecaondernemers om de crisis te overleven.
"Het is namelijk geen slecht ondernemerschap," vertelt Den Blijker. "De overheid besluit dat de tent dicht gaat. Daar kan de ondernemer niks aan doen. Dinsdagavond komt daar nog even drie weken bij. En daarna misschien wel weer een maand. En dan? Dan liggen ze aan de geeuwhonger en wordt het UWV heel druk."

Afhalen of bezorgen?

"De enige optie die deze ondernemer heeft is eigenlijk een afhaalloket te openen," zegt Den Blijker. "Maar wij hebben een luxe bezorgvariant bedacht. De klant kan uit drie smaken kiezen en dan leveren we voor 75 euro een tweepersoons maaltijd die luxer is dan je gewend bent van een normale afhaal."
Dagmar Geerlings opende een nieuwe koffiebar
Dagmar Geerlings opende een nieuwe koffiebar © RTV Utrecht / Peter Huting

Starten in crisistijd

Maar sommige ondernemers zien ook kansen. De Utrechtse Dagmar Geerlings was al een tijdje op zoek naar een locatie voor haar tweede koffiebar. "En dat kwam nu op mijn pad. En ik dacht; corona of niet, let's go!"
Dit weekend was de tweede locatie van Dagger Coffee voor het eerst open. En de hele dag heeft er een rij voor de deur gestaan om koffie af te halen, vertelt Dagmar. "Ik denk dat mensen toch op zoek zijn naar een uitje. Iets lekkers en een beetje sociaal contact. En dat vind je bij ons!"
Bang om verlies te lijden is Dagmar niet. "Omdat ik in coronatijd ben gestart, heb ik hierover kunnen onderhandelen met de verhuurder. Zelfs als dit nog zes maanden duurt, redden wij het wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.