Frauderende cliënten van Dolia Thuiszorg moeten tot 130.000 euro terugbetalen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Drie mannen die hebben geprofiteerd van grootschalige pgb-fraude door de Utrechtse thuiszorgorganisatie Dolia, zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot voorwaardelijke cel- en taakstraffen. Ook moeten ze tienduizenden euro's aan onterecht ontvangen vergoedingen terugbetalen.
Dolia declareerde jarenlang hoge bedragen voor zorg aan chronisch zieken en andere mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), terwijl er in werkelijkheid nauwelijks zorg werd geleverd. Het geld werd gedeeld met familieleden van de cliënten. De broers die de leiding hadden over Dolia, investeerden 4,5 miljoen euro die zij door fraude hadden verkregen in vastgoed in Turkije.

Misbruik van ruimhartig systeem

De drie mannen die nu zijn veroordeeld, maakten volgens de rechtbank vier jaar lang, samen met anderen, misbruik van de pgb-regelgeving. De rechtbank vindt dat extra kwalijk, omdat het systeem bewust ruimhartig is ingericht, zodat degenen die zorg nodig hebben, laagdrempelig een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen.
De zwaarste straf was voor een 41-jarige Utrechter die jarenlang een vergoeding kreeg voor thuiszorg voor zijn dementerende moeder, terwijl zij een aantal dagdelen per week in de veel goedkopere dagopvang zat. De zoon kreeg naast een voorwaardelijke celstraf van drie maanden een taakstaf van 200 uur. Hij moet bijna 130.000 euro aan onterecht gedeclareerde kosten terugbetalen.
Een andere Utrechter werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De 51-jarige man declareerde niet gemaakte zorgkosten voor zijn autistische zoon en moet bijna 90.000 euro terugbetalen. Deze twee verdachten hoeven dus niet de cel in, zoals de officier van justitie had geëist. In plaats daarvan koos de rechtbank voor hogere werkstraffen.
Een 35-jarige Amsterdammer, die door een tumor in zijn hoofd zelf zorg nodig heeft, kreeg eveneens een voorwaardelijke celstraf en moet ruim 70.000 euro terugbetalen. Hij zei in de rechtbank dat hij zich diep schaamt voor de fraude. Hij kreeg een taakstraf van 40 uur. Vanwege zijn ziekte zal worden gezocht naar passende werkzaamheden.

Duidelijk signaal

Na deze drie verdachten wil het Openbaar Ministerie de komende tijd nog vijftien of zestien frauderende cliënten van Dolia voor de rechter brengen. Het OM wil daarmee een duidelijke signaal afgeven dat diefstal van gemeenschapsgeld niet wordt getolereerd. "Het is misselijk, geniepig en jaagt ons allemaal op kosten, omdat de zorgverzekeringen steeds duurder worden", stelde de officier van justitie bij een eerdere zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.