Zorgen over langer dicht blijven scholen: 'Je merkt echt dat het niveau achteruit gaat'

PROVINCIE UTRECHT - Ze zit inmiddels met de handen in het haar, zegt Susan Japenga. Al weken fungeert de keukentafel van haar flat in de Utrechtse wijk Overvecht als klaslokaal. Samen met haar man probeert ze daar haar drie kinderen zo goed en zo kwaad als het kan door hun lesstof te helpen. Maar dat valt niet mee en ze is bang dat haar kinderen een leerachterstand oplopen. "Het is niet te doen. Ik ben gewoon helemaal op." En Susan staat niet alleen. Overal worstelen ouders met het thuisonderwijs, maar vooral gezinnen met kwetsbare kinderen worden hard getroffen. In een brandbrief aan onderwijsminister Slob roept Utrecht samen met de drie andere grote steden daarom op tot actie.
"De achterstanden zijn sneller aan het groeien", zegt de Utrechtse onderwijswethouder Anke Klein. "Zowel op de basisscholen als op het voortgezet onderwijs. Na een lange zomervakantie zie je al dat kinderen even terugvallen en dat gebeurt nu ook." In de brief aan minister Slob spreekt ze haar zorgen uit dat niveauverschillen door de corona-maatregelen nog verder uiteen gaan lopen. Ze roept de minister op ervoor te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen en dat leerachterstanden worden beperkt.

'Je merkt dat het niveau achteruit gaat'

In huize Japenga begint de dag vandaag met rekenen en begrijpend lezen. Susan had wel verwacht dat de lockdown verlengd zou worden en heeft ook begrip voor de situatie. Maar het valt haar zwaar dat ze voorlopig verantwoordelijk blijft voor het thuisonderwijs van haar drie jonge kinderen. "Ik heb er niet voor gestudeerd en onderwerpen zoals het voltooid deelwoord is al heel lang geleden voor mij. Ik weet veel niet meer of ik weet niet hoe ik het moet uitleggen", zegt ze. Haar drie kinderen zitten in andere groepen en moeten andere opdrachten doen, dat zorgt voor onrust in huis.
Thuisonderwijs: chaos of gezellig?
Na de laatste persconferentie kreeg Susan een mail van de school; haar zoontje kan niet meer gebruik maken van de noodopvang. Hij heeft extra begeleiding nodig maar met de verlenging van de lockdown kan de school het online onderwijs en de noodopvang niet meer bolwerken. Opnieuw zit het hele gezin thuis in de flat in de Utrechtse wijk Overvecht. "Soms staat het huilen me nader dan het lachen", zegt de bezorgde moeder. Ze is bang dat haar kinderen een achterstand oplopen en ze weet nog niet hoe die kan worden ingehaald. "Je merkt echt dat het niveau achteruit gaat als je het niet bijhoudt", zegt ze.

Samen aan de keukentafel

Walter van der Heijdt is vader van twee kinderen en heeft minder moeite met het thuisonderwijs. Met z'n drieën zitten ze aan de keukentafel in Houten. Walter is biologieleraar en geeft online uitleg over bacteriën terwijl zijn kinderen tegenover hem hun eigen opdrachten maken.
Walter weet ook niet meer precies hoe het zit met procentsommen maar hij heeft wel ervaring met lesgeven. "Dat maakt het wel makkelijker denk ik", zegt hij. "Ik weet wel hoe je een kind aan de slag krijgt en hoe je het uitlegt. Ik geef niet zomaar het antwoord maar we gaan samen kijken hoe je aan het antwoord komt." Zijn kinderen vinden het niet altijd leuk dat hun vader een leraar is want volgens het tweetal houdt hij het lesschema te goed in de gaten en kijkt hij streng na.

Brandbrief

De verschillen in het thuisonderwijs zijn volgens de steden zorgelijk. Ze pleiten voor extra leertijd, meer begeleiding en uitstel van het selectiemoment voor de middelbare school. Anke Klein is zelf opgegroeid met twee ouders die in het onderwijs zaten. "Daar heb ik geluk mee gehad want daardoor kreeg ik al heel veel thuis mee. Maar dat heeft niet iedereen en we willen er juist op letten dat die verschillen niet te groot worden." Klein vindt de leeftijd van 11 jaar eigenlijk te jong om te bedenken wat je wilt. Toch is dat nu de leeftijd waarop er besloten wordt welk vervolgonderwijs je krijgt. "Je hebt langer nodig om volledig tot bloei te komen", aldus Klein.
Wethouder Anke Klein over brandbrief naar minister Slob

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.