RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijftig organisaties roepen kabinet op: zoek creatieve manieren om scholen weer te openen

UTRECHT - Zeker 50 organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om naar alternatieven te zoeken voor de schoolsluiting wegens de coronacrisis, om zo de "enorme ontwikkelingsrisico's" voor kinderen en jongeren te beperken. "De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven", staat in een vandaag uitgebrachte verklaring.

De organisaties, waaronder het Trimbos-instituut, Jantje Beton, Kids Rights, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en UNICEF Nederland, maken zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. "Het aantal kwetsbare kinderen groeit doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt die zelfs acuut", stellen ze. UNICEF deed woensdag al een oproep aan regeringen wereldwijd om scholen open te houden.

Creatief zijn
De vijftig organisaties roepen het kabinet en het Outbreak Management Team op niet alleen uit te gaan van het virusrisico, maar ook nadrukkelijk te kijken naar de risico's die de ontwikkeling van kinderen en jongeren bedreigen. Ze willen dat de regering samen met het onderwijs, jongeren, kinderen, sportorganisaties en andere experts op zoek gaat naar creatieve manieren om de scholen open te houden, de veiligheid op school te verbeteren en afspraken te maken over het houden van afstand.

De organisaties noemen zelf nog geen alternatieven in hun statement. Eerder is al geopperd om leegstaande ruimtes rond scholen te gebruiken en klassen op te delen. Ook wordt gepleit voor het uitbreiden van de quarantaine-regels en het inzetten van sneltesten.


Utrechtse wethouder
Ook de Utrechtse wethouder Anke Klein wil dat naar alternatieven wordt gezocht. "Ondanks de grote inzet van scholen, docenten en ouders om thuis onderwijs te bieden, lopen de onderwijsachterstanden op. Daarom pleit ik samen met de G4-wethouders voor een nationaal plan voor gelijke onderwijskansen en het inlopen van achterstanden. Tegelijkertijd dring ik bij het kabinet aan om op zeer korte termijn niet de vraag te beantwoorden ˇf de scholen open kunnen, maar hoe de scholen zo snel mogelijk open kunnen."

Dinsdag werd bekend dat de lockdown en daarmee de schoolsluiting tot 9 februari wordt verlengd. Volgende week wordt duidelijk of de basisscholen eerder open kunnen, op 25 januari.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -