RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Actie voor lokale boekhandels van start: 'Het voelt hier een beetje als Pompeï'

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Veel boekhandels hebben het moeilijk in de tweede lockdown van de coronacrisis. Met het rondbrengen van online bestellingen proberen de winkels het hoofd enigszins boven water te houden. Bekende schrijvers doen daarom vandaag massaal een oproep: bestel online bij je lokale boekhandel.

Verslaggever Robert-Jan Booij nam vanochtend een kijkje bij de winkel van Manda Heddema in Driebergen, boekhandel Jacques Baas. Hij zag daar vooral veel dozen staan. "Ik heb nu ook eigenlijk vooral een distributiecentrum, het heeft weinig meer met een boekwinkel te maken", grapt Heddema. "Het voelt hier een beetje als Pompe´."

Verslaggever Robert-Jan Booij vanochtend in de winkel van Manda Heddema


Heddema is blij met de actie, want volgens haar is het informeren van mensen ook nu ongekend belangrijk. "We missen gewoon heel erg onze functie van informatievoorziening, mensen rennen gauw naar de grote anonieme blauwe bestelsite en vergeten de lokale winkel. Dat is jammer, want we willen onze informatiefunctie straks graag voortzetten."


Ze vervolgt: "Boeken over de toonbank schuiven kunnen we nu ook, maar wat wij normaal doen gaat veel verder, dat is mensen combineren met boeken. Dus mensen komen hier met een vraag, bijvoorbeeld over leren of taalontwikkeling. Wij helpen ze daarbij. En zonder de boekhandel weten mensen niet welke boeken er zijn, mensen vinden het fijn om te snuffelen en advies te krijgen."

"Als boekwinkel hebben we natuurlijk ook een sociale functie. Wij zien veel mensen, maken een praatje." Ze maakt zich ook wel zorgen over sommige klanten. "Die hebben we met Kerst dus ook maar even een kaartje gestuurd."

Boodschap van Adriaan van Dis
Adriaan van Dis is een van de schrijvers die de actie steunt. Speciaal voor Manda Heddema sprak hij een boodschap in, die Robert-Jan haar liet horen. Van Dis noemt haar 'dapper en dienstbaar aan de letteren' en roept iedereen op vooral lokaal te kopen. "Het is aan ons lezers dit instituut te beschermen, uit eigenbelang, u kunt er de geest lenig mee houden, om niet helemaal kierewiet te worden."

Verslaggever Robert-Jan Booij bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen


De boekverkoopster is ontroerd door zijn woorden. "Echt heel fijn dit. Wat houd ik toch van Adriaan van Dis."

Lees ook: Utrechtse boekhandel Bijleveld heeft 70-jarige fietskoerier Folke als charmeoffensief

Boekenbranche lanceert actie voor lokale verkopers
Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -