Werkstraf bezetters raadszaal Soest

UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft woensdag twaalf actievoerders veroordeeld tot werkstraffen en geldboetes.
De rechter achtte bewezen dat de actievoerders in Soest een vergadering van de gemeenteraad hebben verstoord. De actievoerders wilden in oktober tijdens een raadsvergadering hun mening geven over de toestand in Kamp Zeist. Ze kregen spreekrecht. Ze weigerden echter het bevel van de burgemeester op te volgen om de raadszaal te verlaten. Volgens de rechter maakten ze het onmogelijk om verder te vergaderen. Dat is een ondermijning van de fundamenten van de democratie, stelde de politierechter.
Ook de officier van justitie had al geconstateerd dat de actievoerders geen respect hebben voor de regels van de democratie. De vrijheid van meningsuiting heeft rechten en plichten, betoogde de officier. Hij eiste twintig uur werkstraf tegen acht verdachten die eerder bij een soortgelijke bezettingen betrokken zijn geweest. Tegen de vier verdachten met een blanco strafblad, eiste hij 250 euro boete.
Raadsman E. Hummels betoogde dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Hummels stelde dat het onrecht dat vluchtelingen in Nederland wordt aangedaan, zo groot is dat deze kleine overtreding niet vervolgd mag worden. Het is de plicht van de verdachten om vluchtelingen te helpen, stelde de
advocaat. De politierechter oordeelde echter dat er geen enkel verband bestond tussen het Nederlandse vreemdelingenbeleid en de raadsvergadering in Soest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.