VMBO-protest tegen plannen voor fusie Utrecht

UTRECHT - Personeelsleden van het Centraal College in Utrecht voeren actie bij het Utrechtse stadhuis. Tijdens de presentatie donderdagmiddag van het Taskforcerapport VMBO braken docenten in en brachten een doodskist mee.
Ze zijn fel tegen de geplande fusie met het Vaderrijn College. Volgens personeelsleden van het Centraal College is dat de dood voor het VMBO in Utrecht. Het plan van Taskforce Utrecht moet de kwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs in de stad verbeteren.
Om het probleem van leegloop op Utrechtse vmbo-scholen op te lossen, moeten twee scholen in de stad fuseren en wordt afgezien van een nieuw te bouwen school in Leidsche Rijn. Ook komt er een speciale school voor problematische en kwetsbare vmbo-scholieren, zo staat in het definitieve aanvalsplan van de
Taskforce Utrechts VMBO dat de gemeente Utrecht donderdag presenteerde.
Leerlingen gaan steeds vaker naar scholen in omliggende gemeenten. Dat leidde tot leegstand van gebouwen en te weinig leerlingen per school. Ook de aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar liggen ver onder peil, aldus de gemeente.
Het aantal scholieren in de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo daalde in vijf jaar tijd met 22,4 procent. Door leerlingen met problemen uit het 'gewone' onderwijs te halen denkt de Taskforce de kwaliteit van
het onderwijs te kunnen verbeteren.
De fusieschool zal in een bestaand gebouw in de probleemwijk Overvecht moeten komen. De docenten verwijten de gemeente dat deze keuze vmbo-scholieren juist nog meer wegjaagt uit de stad.
De nieuwe school voor scholieren met problemen, de Utrechtse School, start komend schooljaar.

Actievoerders VMBO dringen stadhuis binnen (live)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.