Raad woest over extra kosten Muziekpaleis

UTRECHT - De Raadscommissie Stad en Ruimte van de gemeente Utrecht voelt zich voor het blok gezet vanwege de extra kosten die nodig zijn om het Muziekpaleis te realiseren. Utrecht heeft 34 miljoen bovenop de al toegezegde 100 miljoen euro nodig om het gebouw te realiseren.
Dat bleek donderdag tijdens de Commissievergadering Stad en Ruimte in het gemeentehuis in Utrecht.
Coalitiepartij VVD en oppositiepartijen SP, Groenlinks en B&G willen van de verantwoordelijke wethouders Janssen (Stationsgebied) en De Gelder (Cultuur) weten wat het kost om het hele project te stoppen en overnieuw te beginnen.
D66, GroenLinks en Leefbaar Utrecht zijn boos omdat de raad pas op 13 juni over de extra kosten is geinformeerd en niet eerder.
Leefbaar Utrecht wijst erop dat het extra krediet bijna gelijk is aan de jaarlijkse begroting voor Cultuur. De fractie denkt dat het project alleen gaat werken als er direct sterke directeur wordt aangesteld met vergaande bevoegdheden. Wethouder De Gelder noemt die optie "uit het hart gegrepen" en wil zo snel mogelijk een leider aanstellen.
Coalitiepartijen CDA en PvdA zijn milder, maar willen ook weten of er nog meer risico's op de loer liggen.
Ook maakt de raad zich grote zorgen over een gezonde exploitatie, vooral omdat twee van de drie partners in het Muziekpaleis, Tivoli en de gemeente, niet door één deur kunnen. Overigens heeft wethouder De Gelder voor de vergadering gezegd dat hij snel om de tafel gaat met Tivoli.
AANBESTEDING
Wethouder Janssen toonde begrip voor de moeilijke positie van de raad, maar zegt dat hij vanwege de lastige aanbesteding niet eerder kon informeren. Ook moest eerst worden uitgerekend of het gezamenlijk bouwen van het Muziekpaleis en de naastgelegen brug kostenvoordeel kon opleveren.
"Naar beste eer en geweten is dit hoe we het gebouw voor elkaar kunnen krijgen", zei Janssen op de vraag of er nog meer geld nodig zal zijn. Aanpassingen in het gebouw om het budget te drukken, lukt volgens de wethouder niet meer.
Helemaal stoppen kost minimaal 16 miljoen euro. Daarnaast kunnen er rekeningen komen van de bouwer die nu al kosten heeft gemaakt, van sponsoren en van Corio, die een woon-winkelblok naast het Muziekpaleis wil bouwen. "U kunt besluiten om te stoppen en overnieuw te beginnen, maar dan zijn we zo jaren verder", hield Janssen de commissie voor.
GROTE ZAAL
De extra kosten zitten grotendeels in extra reparaties in de grote zaal, gestegen bouwkosten en aanvullende eisen op het gebied van brandveiligheid en energiebesparing. Ook is het lastig om het gebouw van architect Hertzberger in elkaar te zetten. Het college stelt een andere exploitatie voor om het bedrag te dekken en heeft een goedkopere lening weten te bedingen.
Het college hoopt dat de gemeenteraad op dinsdag 7 juli het extra krediet vrijgeeft, zodat in de zomer de bouwvergunning afgegeven kan worden en eind 2010 de bouw kan starten.
De gemeente zit al krap in de tijd omdat het eerste concert van de Vrede van Utrecht, in januari 2013, in het Muziekpaleis zou moeten plaatsvinden. Ambtenaren hebben overigens al gezegd dat de oplevering pas in de zomer van 2013 mogelijk is.