OM eist taakstraf voor vrachtwagenchauffeur die op file inreed op A2 bij Nieuwegein

© Michiel van Beers
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - Wonder boven wonder heeft het slachtoffer het overleefd, maar haar leven is voorgoed veranderd. Die conclusie trok de officier van justitie tijdens de rechtszaak tegen een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit IJsselstein die ruim twee jaar geleden een kettingbotsing veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein.
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt de chauffeur daarvoor een taakstraf en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. De verdachte zelf kan zich niets meer herinneren.

Druk op de weg

Het ongeluk gebeurde op woensdag 31 oktober 2018 tijdens een zeer drukke avondspits. De chauffeur reed rond tien voor vijf met zijn truck met oplegger op de meest linkse rijstrook van de twee banen die naar de A12 richting Den Haag gaan.
Terwijl matrixborden 50 km/u aangaven en het verkeer voor hem remde, bleef de IJsselsteiner ruim 80 km/u rijden en klapte hij op een kleine Ford Fiesta die voor hem reed. De oplegger sleurde de auto mee en veroorzaakte een kettingbotsing waarbij nog eens zes auto's betrokken raakten. De aangereden personenauto was totaal verwrongen. Door het ongeluk bij knooppunt Oudenrijn ontstond een enorme verkeerschaos op de wegen rond Utrecht.

Zwaargewond

De jonge bestuurster van de Ford raakte zeer ernstig gewond. Ze liep onder meer een schedelbasisfractuur, trombose in de hersenen en een gescheurd bloedvat in haar hals op. De vrouw werd met spoed naar het UMC Utrecht gebracht. Vandaar ging ze ruim twee weken later naar een revalidatiekliniek.
In de rechtbank zei de vrachtchauffeur dat hij zich van het ongeluk zelf niets kan herinneren. Hij had een paar minuten eerder wel gezien dat de matrixborden begonnen te knipperen en van 90 naar 70 km/u versprongen. Maar dat ze op zijn rijbaan inmiddels op 50 waren gesprongen, had hij niet opgemerkt. Het laatste dat hij zich kon herinneren waren oplichtende remlichten en de kleine auto die voor hem opdook.
Hulpverleners bevrijden slachtoffer
Hulpverleners bevrijden slachtoffer © Michiel van Beers

Te hard gereden

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de IJsselsteiner ook geen snelheid minderde toen hij de matrixborden op de A2 eerder al op 70 zag springen. Een collega-vrachtwagenchauffeur die wel afremde, beschreef hoe de IJsselsteiner hem met onverminderde snelheid inhaalde en op de file inreed.
Volgens de officier van justitie heeft hij door "aanmerkelijk onachtzaam rijgedrag" het ongeluk veroorzaakt. Zijn wagen was technisch in orde, hij had niet gedronken en was ook niet met zijn telefoon bezig. Ook is er geen medische verklaring voor een eventuele black-out gevonden. De man is daarom strafbaar, volgens het OM.
Ik heb een dochter van dezelfde leeftijd. Ik moet er niet aan denken dat haar zoiets overkomt.
Verdachte
Het OM eiste uiteindelijk een taakstraf van 60 uur voor de chauffeur. Als hij de komende twee jaar weer de fout ingaat, zou hij zijn rijbewijs een half jaar moeten inleveren. De officier hield er rekening mee dat de chauffeur zonder zijn rijbewijs zijn werk niet meer kan doen. Ook het feit dat er sinds het ongeluk lange tijd is verstreken werd meegewogen.

Momentane onoplettendheid

Het blijft een raadsel waarom de vrachtwagenchauffeur geen snelheid heeft geminderd en niets weet van het moment van de aanrijding. Volgens zijn advocaat was er sprake van "momentane onoplettendheid" en is dat iets dat iedereen weleens overkomt. De chauffeur zegt dat hij nog een baan wilde opschuiven en zou compleet in beslag zijn genomen met het kijken in zijn spiegels en naar het verkeer op de andere rijstrook.
Daarbij zou mee kunnen spelen dat zijn cliënt vermoeid was door slaapproblemen. Die zouden bij een recente keuring aan het licht zijn gekomen. De eis van OM vindt de raadsman te zwaar. Hij vroeg de rechtbank om in de richting van een geldboete denken.

Schadevergoeding

De chauffeur heeft na het ongeluk geen contact met het slachtoffer gezocht, maar zei in de rechtszaal dat hij wel aan haar heeft gedacht. Hij heeft een dochter van dezelfde leeftijd. Het slachtoffer heeft blijvend hersenletsel aan het ongeluk overgehouden. Ze heeft last van gehoorverlies en evenwichtsstoornissen. Haar oude baan kon ze niet meer doen. Na twee jaar revalideren heeft ze onlangs aangepast werk gevonden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de strafzaak tegen de chauffeur. Het slachtoffer eist ook een schadevergoeding van hem, daarover loopt nog een aparte procedure.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.