Twee jaar na herindeling laat Google Maps nog steeds oude provinciegrens zien: 'Dit kost geld'

Google Maps is na twee jaar nog steeds niet aangepast
Google Maps is na twee jaar nog steeds niet aangepast © Google Maps / beeldbewerking RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN/VIJFHEERENLANDEN - Al twee jaar is met de komst van Vijfheerenlanden de provincie Utrecht een stuk gegroeid. Maar niet op Google Maps. Want daar wordt de nieuwe gemeente, het resultaat van de fusie tussen Vianen, Leerdam en Zederik, nog steeds niet goed weergegeven. En dat zorgt voor verwarring.
Dat het samenvoegen van de gemeentes tot verwarring leidde bij instanties, bleek al net na de fusie. Maar twee jaar later levert het nog steeds problemen op, zegt campingeigenaar Erik van Stuijvenberg.

Code rood

"We hebben er nog steeds last van", vertelt hij. En dat kwam afgelopen jaar vooral naar voren toen België en Duitsland vanwege coronabesmettingen rode rood gaven voor Noord- en Zuid-Holland. De camping lag namelijk vóór de gemeentefusie in de provincie Zuid-Holland en omdat de 'verhuizing' naar Utrecht nog niet overal doorgevoerd is, wilden veel buitenlanders hun reis annuleren.
Erik: "Heel veel Duitsers wilden niet meer komen, want die dachten nog steeds dat we in Zuid-Holland lagen. En als ze wel waren geweest, dan moesten ze bij de grens bij Duitsland 'lullen als brugman' om duidelijk te maken dat de camping in de provincie Utrecht ligt. Want hen werd door de grenspolitie verteld dat ze toch in quarantaine moesten", aldus Stuijvenberg. De verwarring heeft de campingeigenaar naar eigen zeggen duizenden euro's gekost door alle annuleringen, die eigenlijk niet nodig waren.

'Wel irritant'

De provincie Utrecht is op de hoogte van de verkeerde kaart. Een woordvoerder van de provincie heeft laten weten dat ze alle officiële instanties heeft geïnformeerd over de aangepaste provinciegrens. Ruben Kroeze: "De verouderde weergave van de provinciegrens op Google Maps is ons bekend. Herhaaldelijk verzoek tot aanpassing heeft helaas tot niets geleid. Het is uiteindelijk aan een organisatie zelf om de aangepaste grens ook daadwerkelijk te verwerken in hun systemen."
Ron Binneveld van de gemeente Vijfheerenlanden had het nog niet opgemerkt: "Ik heb er nooit op gezocht, dus het was me nog niet opgevallen. Maar iedereen gebruikt Google Maps, dus het is wel fijn als het actueel is."
De organisatie Google geeft aan dat overheden gebruik kunnen maken van een upload tool om wijzigingen door te geven. Binneveld heeft daar wel oren naar: "Het is natuurlijk een Amerikaans bedrijf en ik zou dit wel willen aangeven, want ik vind het ook wel irritant dat het niet klopt nu."
Wanneer Google doorgegeven meldingen aanpast, daar kan de organisatie geen uitspraak over doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.