Wethouder Van Hooijdonk: 'Utrecht deelt geen onterechte parkeerboetes uit'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In Utrecht worden nauwelijks onterechte parkeerboetes uitgedeeld. Dat zegt wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) in de Utrechtse gemeenteraad. Ze reageert daarmee op een onderzoek van de NOS.
Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat het zin heeft om bezwaar te maken tegen een boete die is uitgedeeld nadat een scanauto is langs geweest. Volgens de NOS is driekwart van de boetes onterecht, zij baseren dat op het aantal ingediende bezwaren.

Top vier bezwaren

Van Hooijdonk bestrijdt dat de boetes onterecht zijn, ze zegt dat veel bezwaren worden gehonoreerd uit coulance. Dat wil zeggen dat de gemeente met de hand over het hart strijkt, maar dat de boete terecht is.
Tijdens de raad somt de wethouder ook de top vier van toegewezen bezwaren op. Op de eerste plaats staat 'de tikfout'. Bij het parkeren betaalt de automobilist wel, maar bij het invoeren van zijn kenteken maakt hij een tikfout.

Gehandicaptenkaart

Op de tweede plaats staan mensen met een parkeervergunning, die net te laat zijn met het voldoen van de belasting op hun vergunning. Op de derde plek staan, volgens de wethouder, mensen die wel betaald hebben, maar in een ander rayon parkeren, dan waarvoor ze betaald hebben.
Op de vierde plek staan automobilisten die parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. Met een gehandicaptenkaart mag dat, maar de scanauto weet dat niet.

Zorgen om onterechte parkeerboetes

De wethouder reageerde met haar opmerkingen op vragen van diverse fracties uit de raad. Die maken zich zorgen over dat grote aantal onterechte parkeerboetes. De partijen (VVD, SP, PVV, DENK, SBU, D66 en PvdA) zeggen geschrokken te zijn.
Ze stellen dat uit het onderzoek van de NOS blijkt dat Utrecht samen met Rotterdam koploper is in het opleggen van onterechte parkeerboetes. Maar liefst drie op de vier Utrechtse boetes waar tegen bezwaar was gemaakt in 2019 werd verscheurd.

Laden en lossen

De partijen maken zich vooral boos omdat de NOS zegt dat veel van de boetes onterecht zijn omdat de "menselijke maat" ontbreekt bij gebruik van scanauto's. De scanauto ziet bijvoorbeeld niet of iemand naar de parkeerautomaat aan het lopen is of aan het laden en lossen is, zo schrijven ze in hun vragen aan de wethouder.
Van Hooijdonk antwoordde dat een automobilist tien minuten de tijd heeft om naar de parkeerautomaat te lopen. Als je laadt of lost, moet je je knipperlichten aanzetten, dan krijg je geen boete, meldt de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.