Bestuur Meander-ziekenhuis: 'Inenten managers achteraf niet de bedoeling'

AMERSFOORT - Het bestuur van Meander Medisch Centrum in Amersfoort is door het stof gegaan na een boze brief van medewerkers over de coronavaccinatie. Vorige week besloot het ziekenhuis behalve medewerkers in de acute zorg ook managers in te enten. Zorgmedewerkers die met coronapatiënten in contact komen moeten wachten op een tweede prik-ronde.
Bestuursvoorzitter Frank de Reij van Meander Medisch Centrum in Amersfoort
Bestuursvoorzitter Frank de Reij van Meander Medisch Centrum in Amersfoort © RTV Utrecht
Het Pfizer-vaccin dat vorige week aan ziekenhuizen werd gedistribueerd was bedoeld om afdelingen met geïsoleerde coronapatiënten, de intensive care en de spoedeisende hulp draaiend te houden. Toch zijn er in Amersfoort ook managers ingeënt, die niet direct met patiënten hoeven te werken.
Meander week volgens bestuursvoorzitter Frank de Reij af van de richtlijn van het ministerie, omdat het er aanvankelijk op leek dat er meer vaccins beschikbaar waren dan waar op was gerekend. Ook schreef de richtlijn duidelijk voor dat de vaccinatie de continuïteit van de zorg moest waarborgen. De managers maken daar deel van uit, redeneert De Reij.

Nieuwe lijst

"We hadden een vaccin aangevraagd voor 500 mensen die op de acute afdelingen werken, de cohorten, de ic en de spoedeisende hulp", legt de bestuursvoorzitter uit. "Toen we het konden gaan toedienen bleek dat er uit een flacon niet vijf maar zes vaccins konden worden gehaald. Omdat we daardoor vaccin over hadden hebben we een nieuwe lijst gemaakt van mensen die we alsnog zouden kunnen vaccineren."
Bestuursvoorzitter Frank de Reij van Meander Medisch Centrum
Op de toegevoegde lijst stonden volgens De Reij de teleurgestelde medewerkers die de brief schreven en managers van de acute afdelingen. Vorige week donderdag begon het vaccineren, maar een dag later volgde een onaangename verrassing.
"We hoorden dat er in andere ziekenhuizen een tekort was", zegt De Reij. "Toen werden we gekort op het aantal vaccins dat we kregen. We hebben helaas mensen toch nog moeten teleurstellen, maar een heel beperkt aantal managers was toen al gevaccineerd. Dat was uiteindelijk dus niet de bedoeling. Daar is het niet goed gegaan."

Iedereen gevaccineerd

Volgens De Reij zijn in het Meander inmiddels alle mensen met de handen aan het bed conform de richtlijn ingeënt. Het vaccin dat over was is verstrekt aan medewerkers die ook actief zijn in de acute zorg. Achteraf bleek dat de managers niet op die lijst hadden moeten staan. Medewerkers die de boze brief hebben geschreven, onder wie bijvoorbeeld een aantal verloskundigen, stonden overigens ook niet op de oorspronkelijke lijst van het ministerie, benadrukt De Reij.
De raad van bestuur van Meander Medisch Centrum heeft in een reactie op de brief aangegeven de teleurstelling van de medewerkers te kunnen begrijpen. "We hebben uitgelegd hoe het is ontstaan", zegt De Reij. "Met de kennis van nu hadden we dit niet zo gedaan."
Hoe lang de overige zorgmedewerkers in Amersfoort nog moeten wachten op de volgende levering van het vaccin is nog onbekend. De Reij: "Ik ben daar zelf vrij optimistisch over. Als het vliegwiel op gang komt zou dat snel kunnen gaan. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het echt niet weten. We zitten daar bovenop, want we willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen hier in huis vaccineren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.