RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Klimaatdemonstranten moeten schade van actie op Domtoren zelf betalen

UTRECHT - Utrecht gaat de schade die klimaatactivisten op de Domtoren hebben aangericht op hen verhalen. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma vandaag in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad.

Activisten klommen in de nacht van 11 op 12 januari op de steigers rond de toren en hingen er een spandoek met de tekst 'klimaatcrisis' aan. De burgemeester keurt die actie af.

De schade bedraagt volgens Dijksma 1900 euro. De toren zelf is ongeschonden uit het incident gekomen, maar de steiger niet. Het doek werd vernield, net als een lamp die de wijzerplaat verlicht.

"Van de Dom blijf je inderdaad af!", reageert Dijksma op vragen van de Utrechtse VVD. De burgemeester is van plan om aangifte te gaan doen. VVD-raadslid Martijn van Dalen: "Het is mooi dat ze opgepakt zijn en dat de schade wordt verhaald."

De VVD wilde verder weten wat de gemeente doet om te voorkomen dat mensen op de Dom klimmen. Dijksma gaf aan de maatregelen nu al veel beter zijn dan bij andere bouwplaatsen. Zo is er een vijf meter hoge bouwschutting rond de toren gebouwd. Ook zijn er scherpe pinnen en een inklimbeveiliging, en er is een alarmsysteem dat direct is doorgeschakeld naar een beveiligingsbedrijf en de politie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -