RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Gedupeerde ouders toeslagenaffaire willen erkenning dat zij nooit fraude hebben gepleegd'

PROVINCIE UTRECHT - Al in 2009 sprak Gjalt Jellesma zich uit over een heksenjacht die gevoerd werd op ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen, maar daar volgens de Belastingdienst geen recht op hadden. Ruim 11 jaar later lijkt dat verhaal tot een ontknoping te komen: blijft het derde kabinet van Mark Rutte aan de macht na het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire? Tijdens de wekelijkse ministerraad moet die vraag worden beantwoord.

Jellesma is voorzitter van BOinK, de Utrechtse belangenvereniging die ouders en oudercommissies vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche en politiek. "De Belastingdienst vordert nu bedragen terug op oneigenlijke gronden", zei Jellesma destijds in een interview met de Volkskrant. "Daarbij wees ik op een Belastingdienst die heel oneigenlijke middelen gebruikte om ouders boetes op te leggen en hen hun toeslag te ontzeggen", blikt hij nu terug.
Tijdens de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. De ouders werden slachtoffer van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst. Dat gebeurde in ieder geval tussen 2013 en 2019. De zaak kwam aan het rollen door onderzoekswerk van Trouw en RTL Nieuws.
De toeslagenaffaire leidde in 2019 tot het aftreden van staatssecretaris Menno Snel van FinanciŽn. Onderzoekers van een speciale commissie concludeerden later dat er sprake was van "institutionele vooringenomenheid", "schending van de grondbeginselen van de rechtstaat" en "bestuurlijk onvermogen".
Genoegdoening
In de afgelopen jaren sprak Jellesma met veel gedupeerde ouders. "Toen staatssecretaris Menno Snel in 2019 aftrad, zeiden veel ouders: wat heb ik daar eigenlijk aan? Want nu gaat het alleen maar langer duren. Maar er zijn ook ouders die een genoegdoening willen zien van het feit dat soms tien jaar van hun leven verwoest is. Wat kun je daar tegenover stellen? Nog even los van de compensatie die er aan komt. Die 30.000 euro is een goede stap, maar het is wel een basisbedrag."

Maar wat vooral bij veel ouders steekt is dat zij te boek stonden als een fraudeur. Jellesma: "Het klinkt misschien een beetje gek, maar mensen willen eigenlijk een soort diploma of oorkonde met misschien wel de handtekening van de minister-president eronder, waar heel duidelijk op staat: ik heb nooit fraude gepleegd. Want dat is natuurlijk jarenlang het stempel dat ze gehad hebben."

Volgende week staat er nog een Kamerdebat gepland over de kwestie. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft al een motie van wantrouwen aangekondigd, die op steun van het grootste deel van de oppositie kan rekenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -