RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht en basisscholen eens over eerlijke verdeling leerlingen

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat werk maken van het plan om basisschoolplekken eerlijker te verdelen. Alle kinderen moeten dezelfde kans maken op een plaats op de school waar hun ouders ze het liefst naartoe zouden sturen.

Wethouder Anke Klein van onderwijs maakte haar voornemen afgelopen zomer al bekend in een brief aan de gemeenteraad. Dat gebeurde na een onderzoek waaruit bleek dat Utrechtse scholen massaal de wet overtreden bij het inschrijven van nieuwe leerlingen.

Beschikbare plekken gelijktijdig verdeeld
Volgens het plan gaan alle Utrechtse ouders hun kind centraal en via één aanmeldformulier aanmelden voor een school naar keuze zodra het kind drie jaar wordt. De beschikbare plaatsen worden dan gelijktijdig en automatisch verdeeld.

"Door te zorgen voor gelijke omstandigheden voor iedereen, krijgen alle kinderen evenveel kans om zich aan te melden op een school van hun voorkeur", aldus Klein. "Wachtlijsten én vooraanmeldingen behoren straks tot het verleden."

'Belangrijke stap in gelijke kansen voor kinderen'


Eerlijk systeem
"Wij zijn blij dat we in Utrecht overgaan op een stedelijk aanmeldsysteem. Een transparant en eerlijk systeem vergroot de kansengelijkheid voor alle Utrechtse kinderen en geeft rust bij ouders en scholen", vult een woordvoerster van vier grote schoolbesturen aan.

Als er meer aanmeldingen dan plekken zijn, worden eerst de kinderen geplaatst die bijvoorbeeld al een broertje of zusje op een bepaalde school hebben. De scholen volgen verder een vaste procedure als ze meer aanmeldingen hebben dan beschikbare plaatsen. Zonodig volgt er ook nog een loting. Het is de bedoeling dat ouders hun kinderen vanaf het nieuwe schooljaar (2021-2022) op de nieuwe manier gaan aanmelden.

'Belangrijke stap'
Raadslid Hester Assen (PvdA) is blij met het nieuwe plan van de wethouder. Eind vorig jaar kwam ze zelf al met een voorstel, omdat ze vond dat de wethouder te weinig vaart maakte met het oplossen van het probleem. Assen: "We zijn blij dat we zoveel terugzien van ons voorstel in het plan van de wethouder. Na al die jaren komt er eindelijk een einde aan de ongelijkheid in de kans op een eerlijke start op de basisschool."

Het systeem van wachtlijsten en voorinschrijvingen was al tien jaar een doorn in het oog van de PvdA. "Dat scholen de wet omzeilden en zo segregatie vergrootten, werd heel lang genegeerd of ontkend", stelt Assen. "Daardoor zorgde de start van de basisschool al voor een ongelijke start. Dat dit centrale aanmeldbeleid er nu komt is echt een ontzettend belangrijke stap."

'Beperking keuzevrijheid'
VVD-raadslid Tess Meerding is niet enthousiast. "Ik maak me boos over dit voorstel van het college. Ze willen de segregatie tegengaan, maar doen dit ten koste van andere ouders die hun kind naar een school willen sturen die het beste bij hen past. Je lost hier het probleem van segregatie niet mee op, maar beperkt wel de keuzevrijheid van ouders"

Meerding is ook verbaasd dat het college de eer van dit voorstel opstrijkt, terwijl het eerder een voorstel was van de PvdA. "Ook al zijn we het inhoudelijk oneens, ere wie ere toekomt. Alle credits gaan in dit geval naar de PvdA", schrijft ze op Twitter.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -