Edo uit Woerden schreef duizenden verhalen voor jubilerend Wikipedia: 'Je kunt er meer tijd in steken dan je hebt'

UTRECHT - Een van de populairste websites ter wereld viert vandaag feest. Wikipedia, de bron voor vrij toegankelijke informatie over van alles en nog wat, bestaat precies 20 jaar. De Engelstalige versie van de site ging op 15 januari 2001 van start, de Nederlandstalige versie begon een half jaar later op 19 juni. Edo de Roo uit Woerden leverde daar een belangrijke bijdrage aan: hij schreef de afgelopen jaren duizenden artikelen. En dat allemaal op vrijwillige basis.
Wikipediaan Edo de Roo uit Woerden.
Wikipediaan Edo de Roo uit Woerden. © RTV Utrecht / Dimitri van Tuijl
"Ik heb ze laatst geteld: het zijn in totaal 4500 artikelen die ik geschreven heb. 450 grote artikelen en verder over veel kleine onderwerpen", vertelt Edo trots. "Ik schrijf voornamelijk over vrouwen in de sport. Dat is ooit begonnen met tennisvrouwen die een Grandslamtoernooi spelen. Daar ben ik al 10 jaar mee bezig en dat is nog lang niet af. In de tussentijd ben ik ook begonnen met de vrouwen uit de eredivisie; iedereen die nu speelt heeft een artikel gekregen. Ook heb ik over het Nederlandse schaatsen en de Nederlandse kampioenschappen geschreven."

Kennis delen

Het is een pittige klus om alle informatie bij elkaar te krijgen, weet Edo. "Je kunt er meer tijd in steken dan je hebt", grapt Edo. "Maar het is ook leuk om kennis te delen, dat is het grotere doel van de Wikimedia-vereniging. Je rolt er dan zó in en dan wordt het een mooie hobby waar je ieder vrij minuutje tijd in kan steken. Als je weinig tijd hebt, pak je een klein klusje op, bijvoorbeeld een paar wijzigingen controleren. En als je de hele middag niks te doen hebt, pak je een groter artikel aan."
Volgens Edo heeft Wikipedia een maatschappelijk belang. Daarbij speelt de actualiteit een grote rol. "Ik heb een scriptje draaien dat de 100 meest bezochte artikelen per dag laat zien. Vanochtend stond daar bijvoorbeeld Klaas Jan Huntelaar tussen vanwege zijn twee doelpunten gisteren. En natuurlijk Lodewijk Asscher die de PvdA de rug heeft toegekeerd."

Minutenwerk

Vanmiddag bijvoorbeeld bij de val van het kabinet, duurde het minuten voordat het op Wikipedia stond. Edo: "Zodra er een goede onafhankelijke bron is, zal iemand dat direct toevoegen. Bij dingen die echt heet nieuws zijn, zie je mensen soms over elkaar heen vallen om dingen toe te voegen. Aan de andere kant: het is geen nieuwssite en we schrijven eigenlijk meer geschiedenis dan nieuws."
Inmiddels bestaan er Wikipedia's in 300 talen, waaronder dus het Nederlands. De online encyclopedie trekt wereldwijd maandelijks meer dan dan 15 miljard bezoekers. Op de Nederlandse website staan alleen al 2 miljoen zaken uitgelegd.
Wikipedia bestaat 20 jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.