RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Open en goed gesprek', maar demonstranten Montfoort blijven kritisch: 'We willen actie'

MONTFOORT - De burgemeester van Montfoort en de vertegenwoordigers van een groep demonstranten hebben gisteren een 'open en goed gesprek' gehad. Dat laat de gemeente vandaag weten. Het gesprek vond plaats na een protestactie afgelopen maandag. Zo'n 100 demonstranten waren toen op de been nadat een meisje van 16 uit IJsselstein was neergestoken. De verdachte is een Sudanese statushouder.

"Genoeg is genoeg. Mensen zijn het zat", zei een van de demonstranten toen. Het steekincident was voor hem reden om de protestactie te organiseren. Er zijn al langer problemen in het stadje. "Ik maak me grote zorgen om de veiligheid van de mensen die ik liefheb en ik hoop dat mijn kinderen hier net zo veilig kunnen opgroeien als ik. Er is een grote last van een kleine groep die zich niet aan onze normen en waarden houdt. Het gaat om intimidatie, bedreigingen en straten die eruitzien als getto's. Sommige kinderen durven niet eens naar het zwembad te gaan."

Gezamenlijk plan
Na de demonstratie beloofde burgemeester Van Hartskamp verder te praten met de demonstranten. Dat is nu gebeurd. "De problemen en zorgen zijn goed naar voren gekomen. Er zijn over diverse onderwerpen vragen gesteld, de gemeente gaat deze de komende tijd beantwoorden. We streven ernaar om te komen tot een gezamenlijk plan om de (sociale) veiligheid te verbeteren", laat de gemeente in een statement weten.

Daadkrachtig optreden
Jan van Oostrum, een van de vertegenwoordigers van de demonstranten, laat weten het ook een 'prettig gesprek' te hebben gevonden. Tegelijkertijd is hij kritisch. "Eerst maar eens afwachten waarmee ze komen. We hebben onze zorgen al heel vaak aangekaart en er is toen nooit iets mee gedaan."

Simon Doesburg, een van de andere initiatiefnemers van de protestactie, zegt nog met veel vragen te zitten die de gemeente op korte termijn moet beantwoorden. "Hoe zit het met de begeleiding van statushouders? Dit is het tweede incident in korte tijd. Vorig jaar was het ook al raak. We willen daarnaast dat de problemen met jongeren op straat worden opgelost en dat er niet meer probleemgezinnen uit Utrecht in wijken in Montfoort worden geplaatst."

De demonstranten zeggen dat ze voor het einde van de maand actie verwachten van de gemeente. "We willen nu dat er daadkrachtig wordt opgetreden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -