Kringloopwinkels in de regio overvol: 'Iedereen is aan het opruimen'

PROVINCIE UTRECHT - De 3000 vierkante meter van Kringloopcentrum Amersfoort staat bomvol spullen. En wát voor spullen: je kan het zo gek niet bedenken. Een walhalla voor de koopjesjager, maar die mag nu even niet komen. Spullen brengen mag wel en dat is nu net het probleem.
"Mensen kunnen niet naar het restaurant, niet naar het theater en dus gaan ze maar opruimen", lacht Teun Rook van de kringloop in Amersfoort. De grote loodsen aan de Zwaaikom barsten inmiddels uit hun voegen. Het inbrengpunt, waar mensen normaal hun spullen kunnen afgeven is daarom sinds gisteren gesloten. "Vol is vol", zegt Teun.
De kringloopwinkel in Amersfoort.
De kringloopwinkel in Amersfoort. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Kringloopwinkels hopen dat mensen hun spullen even kunnen laten liggen tot er weer wat kan worden verkocht, zodat er ruimte komt. Maar daarvan ben je niet verzekerd, denkt Bert de Wilde van Kringloopcentrum Spullenhulp Soest. "Hiernaast zit het afvalbrengstation en dan gaat het de verbrandingsoven in."
Op het kantoor van Bert hangt een groot scherm met daarop het aantal kilo CO2 dat wordt bespaard doordat mensen spullen naar de kringloop brengen. Bij binnenkomst wordt alles gewogen. "Zo spaar je al gauw 700.000 kilo CO2 per jaar uit", vertelt Bert. "Maar eigenlijk vind ik dat mensen best wel even zouden kunnen wachten met hun spullen wegbrengen."
Kijkje bij kringloopwinkels Amersfoort en Soest

Boekenservice

Kringloopcentrum Amersfoort haalt nog wel spullen op en er is nog een ander inleverpunt op het industrieterrein. Het inbrengpunt in Leusden is nog open én er is een speciale boekenservice voor mensen die specifiek naar iets op zoek zijn. Dat kan dan eventueel worden thuisbezorgd.
Ondertussen groeit de schat aan spullen in beide kringloopwinkels. Een echte koopjesjager krijgt er jeukende handjes van. Straks, als de winkels weer open gaan, liggen er echte parels. "We hebben echt leuke dingen. En we kunnen nu dus echt niks. Er wordt wel gevraagd door opkopers of ze langs mogen komen. Maarja, dat doen we niet. Nee is nee", lacht Teun.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.