Veel steun voor zwaarbeschadigd café in Utrecht: 'De webserver ging plat'

Mede-eigenaar Bart-Jan Hoeijmakers achter de bar in café Oproer
Mede-eigenaar Bart-Jan Hoeijmakers achter de bar in café Oproer © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het door brand beschadigde Oproer café langs de Utrechtse Cartesiusweg viert vandaag haar vijfde verjaardag. Maar het is alles behalve een feestje. Door de brand in het CAB-gebouw afgelopen week is het pand onherstelbaar beschadigd. Het interieur ligt bedekt onder onder een laag roet en giftige stof.
De eigenaren proberen het hoofd boven water te houden door bierpakketten te verkopen en geld in te zamelen voor de heropbouw. Binnen twee dagen is er zeventienduizend euro gedoneerd.
De avond van de brand werd mede-eigenaar Bart-Jan Hoeijmakers gebeld door zijn compagnon Mark Strooker. Ze kregen via social media berichten over de brand en gingen direct naar het café. Bart-Jan zag de rook uit de ventilatie van de keuken komen en toen de brandweer de deur open deed zag hij direct dat het niet goed was. Hij hoopte dat de schade zou meevallen maar dat bleek niet het geval. De zwarte roet zit op alle spullen en in alle apparatuur. De stof is giftig en het café is niet meer schoon te krijgen. De schade loopt in de tienduizenden euro's.

Bierpakketten

Bart-Jan en Mark zijn na de brand overspoeld met steunbetuigingen via social media. Ze besloten bierpakketten te verkopen en mensen de mogelijkheid te geven om geld te doneren. "Wij dachten dat tien mensen misschien een bierpakket zouden kopen en wat geld zouden storten", zegt Bart-Jan. Maar dat liep iets anders: "De webserver ging plat en heel veel mensen hebben meteen gedoneerd." Ondertussen is er ruim zeventienduizend euro ingezameld voor het café.

CAB-gebouw

De vlammen beschadigden ook andere bedrijven in het pand zoals vloerenwinkel Cab-Depot en het fillmcafé. Voor het filmcafé is een crowdfunding gestart waarmee ondertussen ruim dertigduizend euro is opgehaald. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.
Binnen twee dagen 17.000 euro opgehaald voor verwoest café Oproer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.