RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Maatregelen nodig tegen Britse coronavariant, ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart'

PROVINCIE UTRECHT - Ziekenhuizen in de regio Utrecht bereiden zich voor op code zwart nu de Britse coronavariant in de regio is opgedoken. Dat zeggen John Taks, voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis en Jan-Willen Fijen, intensivist en medisch hoofd van de ic in een interview met het AD. Wanneer code zwart wordt afgekondigd, moeten medici kiezen wie zij wel en wie ze niet op de intensive care toelaten.

"De Britse variant is al in de regio aangetroffen. We maken ons zorgen omdat we niet in het zwarte scenario willen belanden. Tijdens oudjaar zaten we er dichtbij, nu zien we de cijfers weer zakken. Dat roept de vraag op; is dit stilte voor de storm?", zegt Taks.

Spannende tijd
Het aantal coronapatiŽnten in het ziekenhuis neemt wel voorzichtig af, maar we zijn er nog niet, stelt Fijen. "We krijgen nog volop aanbod van patiŽnten die een ic-bed nodig hebben. Ik zie wel wat lichtpuntjes: we hebben nu vaccins en het wordt lente, maar het wordt nog een hele spannende tijd."

Wanneer code zwart wordt ingezet, wordt dat landelijk afgekondigd. "Dat scenario wil je absoluut niet", zegt Fijen. Als intensivist krijgt hij speciale trainingen in hoe hij moet handelen als het zover is. "Bijvoorbeeld: er komt een patiŽnt met vergevorderde ALS en corona. Die nemen we nu als ic op als we denken dat dat werkt voor de patiŽnt, maar met code zwart is dat minder vanzelfsprekend. En wat doe je met een patiŽnt die binnenkomt en meer kans lijkt te hebben dan iemand die al op de ic ligt?"

Dat zijn volgens Fijen keuzes die ethische dilemma's opleveren en door een heel team worden genomen. Overigens overwegen artsen altijd of iemand gebaat is bij een opname, benadrukt de intensivist.

Nieuwe coronagolf
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de Britse variant van het coronavirus in maart tot een nieuwe coronagolf in ons land kan leiden. De overheid gaat ervan uit dat nu 3 tot 5 procent van alle positief geteste personen de Britse variant onder de leden heeft. Die mutatie is besmettelijker dan eerdere versies van het virus. Volgens de berekeningen van het LNAZ kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant.

Meer dan 200.000 mensen tegelijk zouden dan besmet zijn en per dag zouden er aanzienlijk meer dan 10.000 mensen positief getest worden. In de tweede helft van maart liggen in dat geval meer dan 3000 mensen in de ziekenhuizen. Nu zijn dat er 2500. LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers pleit voor een strenge lockdown om rampscenario's zo veel mogelijk te voorkomen. Een avondklok is volgens hem daarbij wenselijk. Gericht mensen isoleren kan ook een mogelijkheid zijn. Ondertussen moeten zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden.

Het zijn verwachtingen, benadrukt Kuipers. De exacte gevolgen hangen af van hoeveel mensen de Britse variant daadwerkelijk nu al hebben en van hoe snel die variant zich verspreidt.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -