'Nederland gaf Amerikanen toestemming voor opslag kernwapens op Soesterberg'

SOESTERBERG - Vermoedens waren er al, maar nu zijn er voor het eerst ook concrete aanwijzingen: Nederland was akkoord met de opslag van Amerikaanse kernwapens in Soesterberg tijdens de Koude Oorlog. Dat blijkt uit geheime documenten uit de jaren 60 die door onderzoeker Cees Wiebes zijn gevonden, meldt de Volkskrant vanochtend.
De wapens waren, anders dan bijvoorbeeld de nucleaire wapens op vliegbasis Volkel, enkel voor Amerikaans gebruik. Het gaat om de F-102 Delta Dagger, een onderscheppingsvliegtuig dat was voorzien van een raket met nucleaire lading.
Op oude foto's van Soesterberg en een geheime kaart was te zien dat direct naast de alarmhangar voor het F-102-vliegtuig een munitieopslagplaats was met dubbel hekwerk. "Algemeen werd dat gezien als indicatie voor de opslag van nucleair materiaal", zegt een militaire bron. Uit de nieuwe stukken van onderzoekers Cees Wiebes blijkt dat Nederland akkoord was met die opslag.
De brief van commodore J.W. Thijssen in 1961 aan de Amerikanen.
De brief van commodore J.W. Thijssen in 1961 aan de Amerikanen. © National Security Archive
De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken willen niet bevestigen dat er kernwapens in Soesterberg lagen. "Er bestaan NAVO-afspraken over wat publiekelijk kan worden meegedeeld over de kernwapentaken, inclusief die van Nederland." Die zijn beperkt tot de algemene mededeling dat er "Amerikaanse nucleaire wapens" op Europees grondgebied zijn. "Er kunnen geen mededelingen worden gedaan over aantallen en specifieke locaties. Overwegingen van veiligheid liggen hieraan ten grondslag."
Vliegbasis Soesterberg was tot 2008 een militair vliegveld bij Soesterberg. Tegenwoordig is het een park met museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.