Kinderboerderijen missen bezoekers vanwege coronamaatregelen: 'Het lijkt wel of alle beesten chagrijnig zijn'

Kinderboerderij De Brink
Kinderboerderij De Brink © Kinderboerderij De Brink
PROVINCIE UTRECHT - De strenge coronamaatregelen treffen niet alleen horeca, winkels en culturele instellingen, ook voor kinderboerderijen is de lockdown een hard gelag. Doordat activiteiten stilliggen, donaties uitblijven en de verkoop van bijvoorbeeld koffie is gestaakt, zoeken kinderboerderijen nieuwe manieren om het hoofd toch boven water te houden.
"Het is hier gewoon heel erg stil", vertelt beheerder Anja Brouwer van Kinderboerderij de Knuffelweide in Amerongen. "We kunnen wel wat extra dingen doen en de vrijwilligers blijven hun diensten draaien, maar we zeiden net tegen elkaar: het lijkt wel of alle beesten chagrijnig zijn vandaag. Ze missen gewoon de mensen." Want normaal gesproken ontvangen ze in Amerongen tientallen bezoekers per dag. "Inkomsten missen we niet echt, want je mag hier gratis naar binnen, maar er staat een donatiepot en wat daar momenteel in binnenkomt is niet veel."
Toch ligt niet alles stil. Zo organiseert de kinderboerderij dit voorjaar een loterij. "We hebben 3000 loten en in maart doen we een trekking. Daar houden we hopelijk een behoorlijk bedrag aan over. Normaal gesproken doen we ook mee aan de Avondvierdaagse en hebben we een Paasontbijt, maar dat valt nu ook allemaal weg."

Verbouwing

De kinderboerderij kan best wat extra's gebruiken. "We moeten nodig verbouwen, dus we hebben hard geld nodig. We zijn hier namelijk zes jaar geleden begonnen met allerlei tweedehands spullen. Dat is nodig aan vervanging toe. Alle verblijven moeten bijvoorbeeld vervangen worden, nu moeten we alles nog oplappen. Dus er is een plan geschreven om er iets groots van te maken en geld bij elkaar te krijgen."
Gelukkig zijn er nog wel reserves, bijvoorbeeld voor het eten en onverwachtse uitgaven aan bijvoorbeeld de veearts. Anja en de circa zestig vrijwilligers houden de moed er dus in. "De sfeer is goed en de vrijwilligers zijn blij dat ze nog eens de deur uit kunnen."

Subsidiestop

Voor kinderboerderij Buitenwereld in Houten is de lockdown extra zwaar. "Wij zitten momenteel namelijk in een impasse met de gemeente omdat zij de subsidie hebben stopgezet", legt penningmeester Jolanda Wiesman uit. "De gemeente ziet de kinderboerderij namelijk liever in een andere vorm dan de stichting die het nu is."
Wiesman: "Er zijn bij ons best veel wisselingen geweest qua bestuur en de gemeente wil daarom een andere bestuurscultuur. We hebben nu vijf nieuwe bestuursleden die behoorlijk geroutineerd zijn en ik ben ervan overtuigd dat we het kunnen redden, maar hoe ziet het er over 1 of 2 jaar uit? De gemeente wil daar duidelijkheid over. Dat begrijp ik, alleen is het jammer dat wij als nieuwe bestuur die kans niet krijgen."

Crowdfundingsactie

Ondertussen lopen de vaste lasten van de kinderboerderij in Houten gewoon door. "Je moet zorgen dat je dieren kunnen eten, dat je personeel en de veearts betaald kunnen worden, dat je de huur kunt betalen en de verzekeringen en belastingen", somt ze op. "Dat loopt allemaal door. Het water staat ons dus nogal tot aan de lippen."
En daarom is Jolanda met haar collega's een inzamelingsactie gestart om de komende maanden toch door te komen. Normaal haalt de kinderboerderij geld binnen met entreegeld en kleine horeca-activiteiten, maar die inkomsten liggen vanwege de lockdown stil. "Tijdens de winterstop zijn we normaal gesproken in de weekenden open. Als het dan gaat sneeuwen, komen mensen toch even langs met de kinderen omdat we een heel leuke locatie zijn waar je bijvoorbeeld een warme chocolademelk kan drinken."
Jolanda denkt minimaal 10.000 euro extra per maand nodig te hebben voor de kinderboerderij. Ze heeft goede moed dat de crowdfundingsactie een succes wordt. "We zijn nu ongeveer drie à vier dagen bezig en hebben nu ongeveer vierduizend euro opgehaald. Dat is fantastisch, maar het moet nog wat meer worden om het te overleven tot het voorjaar." Via de Facebookpagina en website van de kinderboerderij kunnen mensen een eenmalige bijdrage doen of bijvoorbeeld een hooibaal sponseren.

De Brink

Bij kinderboerderij De Brink in Zeist merken ze de gevolgen van de lockdown ook, al loopt een van hun hoofdactiviteiten gewoon door. "Ons grote geluk is dat de dagbesteding gewoon door kan gaan en dat geeft de benodigde bedrijvigheid", vertelt dierenverzorger Carla Danhof. "Maar het is hier wel saai en rustig verder. Financieel gezien redden we het dankzij de dagbesteding, maar we missen wel geld uit donaties, of de verkoop uit ijs en koffie."
Activiteiten die buiten de zorgboerderij om worden georganiseerd, liggen compleet stil. "Vooral in de weekenden merken we dat het rustig is. Normaal hebben we bezoekers en hulpkinderen rondlopen die komen helpen met het voeren van de dieren en het schoonmaken van de stallen. Dat brengt dan reuring en gezelligheid met zich mee, maar dat is er nu niet", aldus Carla.
Ook mist De Brink wat inkomsten. "Veel activiteiten die we eerder organiseerden waren weliswaar gratis, maar je mist bijvoorbeeld de inkomsten van bijvoorbeeld kinderfeestjes, de verhuur van ruimtes zoals de boomgaard en de verkoop van ijs, koffie en thee. We vragen geen entree, dus daarom hebben we wel een donatiebus en vragen we bezoekers om een kleine bijdrage te doen. Dat gebeurt nu ook niet."
Stilzitten doen ze niet bij De Brink. Carla: "Het is nu wel de tijd om nieuwe dingen te bedenken voor het voorjaar als we weer op mogen. Dat zullen naar verwachting vooral veel buitenactiviteiten zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.