Fors minder positieve coronatests in Nederland, aantal in provincie Utrecht blijft stabiel

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de afgelopen 24 uur zijn er in heel Nederland 5340 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Een dag eerder waren het er nog 6093, maar dat is bijgesteld naar 6062. In de provincie Utrecht bleef het aantal nieuwe besmettingen redelijk stabiel.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal in heel Nederland met 98 tegen 96 op gisteren en 88 op donderdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Provinciecijfers

In de provincie Utrecht zijn in het afgelopen etmaal 401 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, iets minder dan gisteren, toen waren het er 418. Aanvankelijk werden er gisteren 433 gemeld, maar dat is vandaag gecorrigeerd. In totaal zijn er verder 4 provinciegenoten opgenomen in het ziekenhuis met coronaverschijnselen (gisteren 9), 12 mensen uit de provincie overleden als gevolg van het virus (ten opzichte van 9 de dag ervoor).
In absolute aantallen telden Utrecht en Amersfoort de meeste nieuwe besmettingen: 92 vs 41. In Renswoude kwam er maar één nieuwe besmetting bij. Omgerekend naar inwonertal waren het Bunschoten, Oudewater en Woudenberg die de meeste besmettingen hadden per 100.000 inwoners. In Houten waren relatief gezien de minste nieuwe besmettingen.

'Basisscholen niet open deze maand'

Vanochtend werd verder bekend dast basisscholen waarschijnlijk niet voor het einde van de maand weer open gaan. Daarvoor is het aantal coronabesmettingen nog altijd te hoog en blijft de situatie rond de Britse variant te onzeker, laten leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het AD weten.
"We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen", zegt kinderarts en OMT-lid Karóly Illy tegen de krant. "Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig om een advies te geven, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen en tegelijkertijd vindt iedereen het basisonderwijs van enorm belang om snel te heropenen."
Het kabinet sprak eerder de hoop uit dat kinderopvangcentra en basisscholen op 25 januari open kunnen, al hangt dat wel af van de uitkomsten van een RIVM-onderzoek naar de Britse mutatie voor scholen. Dit weekend stuurt het OMT een nieuw advies naar het demissionaire kabinet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.