1 op 6 reizigers verwacht na corona minder met trein te reizen

© Jeroen Jumelet, ANP
UTRECHT - Na de coronacrisis verwacht één op de zes reizigers minder met de trein te reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van NS onder ruim 23.000 reizigers.
Ze verwachten meer thuis te gaan werken of hebben inmiddels een alternatief vervoermiddel zoals een auto aangeschaft. Forensen denken na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan. Van de ondervraagde forensen verwacht 8 procent helemaal niet meer naar het werk te reizen.

Financiële klap

Dat heeft grote financiële gevolgen voor NS. "Mensen die voor hun werk met de trein reizen, vormen de helft van onze totale inkomsten", zegt Tjalling Smit, bestuurslid van NS. "Als deze groep al één dag per week gaat thuiswerken, dan betekent dat meteen 10 procent minder omzet voor NS. Onze marges zijn beperkt, dus zo'n klap is voor ons moeilijk op te vangen."
Sinds de tweede lockdown reizen er gemiddeld 20 procent van het gebruikelijke aantal mensen op werkdagen met de trein. Meer dan de helft van de ondervraagde reizigers geeft aan op dit moment de trein links te laten liggen omdat ze geen noodzakelijke reis hoeven te maken en omdat ze drukte willen vermijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.