RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lokale fracties nu al op zoek naar talent voor verkiezingen van 2022


ZEIST - Politieke partijen zijn in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 nu al op zoek naar kandidaten. Deze zoektocht naar nieuwe lokale politici begint al vroeg, constateert de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Extra moeilijk is het voor partijen met een kleine lokale fractie, zoals de PvdA in Zeist. Zij plaatsten vlak na de jaarswisseling al een advertentie in een lokale krant.

Volgens Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, is het nog nooit zo vroeg geweest dat partijen al op zoek gingen: "Vroeger was het pas in september dat partijen naar de kieslijst gingen kijken."

Bijna geen raadsleden te vinden, dus de zoektocht begint nu al


De PvdA in Zeist probeert het dus met een advertentie. De partij deed daarin een open oproep voor iedereen die politiek geÔntereseerd is. Inmiddels hebben al vier mensen gereageerd. Renť Verschuure van het partijbestuur zegt dat ze vooral op zoek zijn naar nieuwe en wat jongere raadsleden: "In 2018 hadden we toch drie zestigers bij de eerste vijf. Dat is wel leuk, veel ervaring, maar we willen echt wel een slag maken als partij en dan is het ook belangrijk dat we wat jongere mensen hebben."

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verwacht dat na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar zo'n 40 procent van alle raadsleden nieuw is. Daarmee verwachten ze dat de trend die vier jaar geleden is ingezet doorgaat, toen kwam ook een groot deel van de lokale politici nieuw in de raad.

 Microfoons in de raadszaal Microfoons in de raadszaal | Foto: RTV Utrecht

Volgens de voorzitter van de vereniging is het verloop te wijten aan twee grote oorzaken. "Leeftijd speelt een rol. De gemiddelde leeftijd van een raadslid is 58 jaar. Dus sommige mensen zitten al ruim boven hun pensioenleeftijd, dat beweegt veel mensen om te stoppen. En het financiŽle gedeelte speelt mee. Continu keuzes maken om te bezuiningen in je gemeente, dat is niet waarvoor je graag de politiek in gaat."

DRUK
Toch ziet ook Belhaj dat het raadslidmaatschap onder druk staat en dat er iets moet gebeuren om het werk aantrekkelijk te maken. Raadslid zijn is een mooie maar uitdagende functie, niet iets dat je zomaar naast je baan doet. Gemiddeld besteedt een raadslid 17,2 uur per week aan het raadslidmaatsschap (Nationaal Raadsledenonderzoek 2019). Raadleden zitten over het algemeen met enthouasiasme in de raad al zijn er veel uitdagende dossiers.

'Continu keuzes maken om te bezuiningen in je gemeente, dat is niet waarvoor je graag de politiek in gaat.'"
Bahreddine Belhaj

Voor een deel zijn dat overheidstaken die nu door de gemeente worden uitgevoerd, zoals jeugdzorg. Maar ook aan de Regionale Energie Strategie (RES), gemeentelijke financiele situatie en de omgevingswet die in 2022 ingaat hebben raadsleden een zware dobber.

 Pvda in Zeist Pvda in Zeist | Foto: RTV Utrecht

Voor de Partij van de Arbeid in Zeist zit Karst Schuring al sinds 2002 in de raad. In 2018 is Wilma Breddels erbij gekomen. Ze is nu buitengewoon raadslid en ondersteunt waar ze kan. Ondanks dat ze bevlogen is weet ze nog niet of ze zich weer verkiesbaar stelt: "De overweging is dat ik nog steeds werk en omdat de fractie zo klein is, is het werk ook veel meer. Dat zal dan misschien betekenen dat ik altijd aan het werk ben. En dat wil ik niet meer."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -