Corona vandaag: Veiligheidsberaad besluit morgen over avondklok, hondentrimsalons weer open en zorgen om uitstel vaccin

PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dus ook een nieuwe corona vandaag. Nog geen uitsluitsel over de invoering van de avondklok. Maar wel een update over dit onderwerp dat al even het nieuws beheerst, samen met nog veel meer andere corona-nieuwtjes uit onze provincie.

Hondentrimsalons weer open, wie mag wel en wie niet?

We staan dagelijks stil bij al het menselijk leed dat het coronavirus veroorzaakt. Maar de trouwe viervoeters lijden er ook onder. De trimsalons zijn tijdens deze tweede lockdown namelijk gesloten. Maar gelukkig mogen vanaf nu de ergste haarklitten weer getrimd worden, zoals hier bij trimsalon Haar&Hond in Maarn.
Trimsalons weer open voor honden met lange haren op krullende vachten
Het is overigens niet de bedoeling dat de honden een schoonheidsbehandeling krijgen. Alleen honden die anders gezondheidsproblemen krijgen, mogen de trimsalon bezoeken. Het gaat voornamelijk om honden met lange haren of krullende vachten.

Veiligheidsberaad praat morgen over avondklok

Het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is uitgesteld van vanavond naar morgenavond. Reden is dat nog niet alle stukken beschikbaar zijn, die nodig zijn voor dit overleg, aldus een woordvoerster. Het belangrijkste gespreksonderwerp voor de burgemeesters was de eventuele invoering van een avondklok.
Er is veel discussie over die avondklok. Zo wilden de burgemeesters vorige week nog niet instemmen met die extra maatregel. Het instellen van een avondklok kan volgens hen alleen als het "passend en effectief" is, maar er is nu nog te veel twijfel over. Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur.
Afgelopen weekend liet burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort al weten faliekant tegen te zijn: "Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen, ook in Amersfoort." Ook Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, heeft eerder al laten weten zeer kritisch te zijn: "Alleen een avondklok als dat de mokerslag is voor het virus."

Politie: voorbereid op avondklok

Of het er nou komt of niet: de politie is goed voorbereid. "Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen. Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig", aldus een woordvoerder.
De politievakbonden, ACP in Leusden, NPB in Utrecht en de Nederlandse BOA Bond in Utrecht, zien nog de nodige haken en ogen aan een avondklok. Vooral handhaving wordt erg lastig, vrezen zij.

De coronacijfers

In de provincie Utrecht hebben 286 mensen in de afgelopen 24 uur een positieve coronatest gekregen. Dat blijkt uit de nieuwste dagcijfers van het RIVM. Gisteren lag dat aantal nog op 356 coronabesmettingen.
Als je kijkt naar absolute getallen kwamen de meeste besmette personen uit Amersfoort (52). De grootste stad van de provincie, Utrecht, zit daar weer vlak achter met 48 besmettingen. Er waren ook gemeenten met nul besmettingen: Bunnik en Oudewater.
Ook het landelijk beeld laat een lichte daling zien. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.
Bij het Bilthovense gezondheidsinstituut zijn er vijf ziekenhuisopnames doorgegeven: het gaat om inwoners van Utrecht, Veenendaal en De Ronde Venen. In het afgelopen etmaal zijn er drie regiogenoten overleden aan de gevolgen van een besmetting met covid-19.
Het landelijk beeld ziet er op dit gebied natuurlijk iets anders uit. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 59, tegen 43 op zondag en 97 op zondag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, omdat het overlijden van een coronapatiënt soms pas na een tijdje wordt doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM doorgaans meer sterfgevallen dan op andere dagen.

Tijs (14) helpt een handje mee

En de mensen bij de daklozenopvang zijn daar maar wat blij mee. Vanwege corona zijn ze hartstikke druk en kunnen ze alle hulp goed gebruiken. Het Jeugdjournaal bracht het mooi in beeld.
De 14-jarige Tijs helpt graag een handje mee

'Uitstel van tweede vaccin zorgt voor schijnveiligheid'

Zorgvakbond NU'91 in Nieuwegein roept de overheid op om niets te veranderen aan de vaccinaties van zorgpersoneel tegen het coronavirus. Drie weken na de eerste prik moeten de zorgmedewerkers een tweede inenting krijgen, maar die tweede vaccinatie wordt mogelijk uitgesteld zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen hun eerste prik te geven.
De Nieuwegeinse bond is bang dat zorgmedewerkers straks onvoldoende beschermd zijn wanneer ze wel een eerste inenting krijgen, maar voorlopig geen herhaalprik. "Met als gevolg dat het onvoldoende invloed heeft op het afnemen van de druk op de zorg", aldus de bond, die bang is dat er een "schijnveiligheid wordt gecreeëerd".

75.000 zorgmedewerkers hebben prik gehad

En dan ook nog even een cijfer-update over de coronavaccinatie: de GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd. Het RIVM maakte die tussenstand vandaag bekend. Het totale aantal gevaccineerden in Nederland komt daarmee op ongeveer 75.000.
De andere 40.000 Nederlanders die hun eerste beschermende prik hebben gekregen, werken in de acute zorg. Zij zijn gevaccineerd in de ziekenhuizen waar ze werken.

Tbc-vaccin beschermt kwetsbare ouderen niet tegen corona

Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen Covid-19. Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 6000 mensen van zestig jaar en ouder die zich sinds september hebben laten vaccineren met het middel. Het onderzoek werd uitgevoerd in twintig Nederlandse ziekenhuizen.
Het was de bedoeling dat de proefpersonen die al bij een medisch specialist onder behandeling waren, na toediening beter beschermd zouden zijn tegen infectie met het virus. Het vaccin geeft het afweersysteem namelijk een oppepper.
Volgens onderzoeksleider Marc Bonten van UMC Utrecht is de conclusie echter duidelijk. "Het BCG-vaccin biedt geen bescherming tegen Covid-19 voor de kwetsbare ouderen. Hoewel teleurstellend, is het belangrijk om juist tijdens de pandemie de voorlopige gegevens meteen te delen."

Twintig coronabesmettingen in gevangenis Nieuwegein

In de penitentiaire inrichting in Nieuwegein zijn twintig gedetineerden besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten.
De getroffen afdeling blijft in quarantaine en het personeel dat er werkt wordt niet op andere afdelingen ingezet. Hier lees je meer.

De Parade staat op omvallen en wil steun

Het gaat niet goed met reizend theaterfestival De Parade. Sterker nog: als er geen noodsteun van de vier grote steden komt, waarin het festival te zien is, valt het doek voor het culturele festijn.
"Ons probleem is dat we niet gesubsidieerd zijn en daardoor vallen we tussen alle steunmaatregelen door zeg maar", analyseert festivaldirecteur Nicole van Vessum. "Wij zagen het al een beetje aankomen. Toen hebben wij de vier gemeentes waar wij staan aangeschreven, en gevraagd of we een eenmalige bijdrage konden krijgen. De gemeente Utrecht is de enige die daar gehoor aan heeft gegeven."
In Utrecht staat De Parade eind juli en begin augustus in het Moreelsepark. Het festival biedt werk aan honderden werknemers; van artiesten die optreden tot aan mensen die het festivalterrein op- en afbouwen.
De Parade in Utrecht in 2015.
De Parade in Utrecht in 2015. © RTV Utrecht

Tennissers houden hart vast in 'zooitje' in Melbourne

De voorbereiding op de eerste krachtmeting van het jaar voor de tennissers verloopt op z'n zachtst gezegd onrustig. Volgens verschillende spelers gaat er van alles mis bij de Australian Open in Melbourne en is het echt een zooitje
Van de Zandschulp in actie op een ander toernooi.
Van de Zandschulp in actie op een ander toernooi. © Orange Pictures
Botic van de Zandschulp uit Veenendaal kan daarover meepraten. Hij mag de komende twee weken zijn hotelkamer niet verlaten omdat er iemand met corona op zijn vlucht richting Australië zat.
"Ik heb op mijn kamer nog niet getennist, alleen wat fysieke training kunnen doen", aldus de nummer 156 van de wereld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.