Muzikaal multitalent Myrthe van de Weetering is door corona productiever dan ooit

DE BILT - Nog nooit componeerde muzikaal multitalent Myrthe van de Weetering zoveel als nu. De Biltse is zangers, violiste en dus componiste. Door de coronamaatregelen kreeg ze voor dat laatste meer tijd omdat haar optredens niet doorgingen. "Ik heb zoveel muziek uitgebracht, de eerste lockdown was waanzinnig. In 2017 bracht ik iets uit en in 2020 bracht ik zeven dingen uit. Dat heeft me veel goed gedaan."
Muzikaal multitalent Myrthe maakt lieve muziek
Naast het vele componeren, had Myrthe van de Weetering door corona ook ineens veel meer tijd om viool te studeren en te lezen. "Ik heb het gevoel dat ik echt de diepte in kon gaan. Normaal is de tijd zo versnipperd, de ene dag treed je op, dan geef je weer les. Nu kon ik maandenlang schrijven. Dat is heerlijk. Al mis ik het optreden wel."
Myrthe heeft niet met de minsten samengewerkt. Zo speelde ze met haar strijkwartet met Eurovisie Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. En schreef ze arrangementen voor het Metropoolorkest.
Myrthe zingt troostrijke liedjes
Myrthe zingt troostrijke liedjes © Myrthe van de Weetering
Door de coronabubbel gaat Myrthe anders te werk als ze componeert. "Ik maakte alle muziek die naar boven kwam. Dat was soms therapeutisch voor mezelf, maar niet altijd erg toegankelijk. Maar nu maak ik het echt voor het publiek, zonder dat ik commercieel denk. En nu hebben ze iets troostrijks nodig dus maak ik liedjes met teksten die van toepassing zijn op dit moment."
Clip van een van de nummers die Myrthe geschreven heeft
Clip van een van de nummers die Myrthe geschreven heeft © Myrthe van de Weetering
Myrthe schuwt heftige onderwerpen niet. Zo schreef ze een nummer over een vriendin die suïcidaal was. Dat speelde ze op een huiskamerfestival. Myrthe: "Ik twijfel wel om dat soort liedjes te doen, maar het lijkt met goed om te erkennen dat er ook nare dingen in het leven zijn."
Een van haar violen heeft Myrthe anders gestemd dan gebruikelijk is. Gewoonlijk stem je een instrument met een stemvork van 440 hertz. Zij stemt haar viool op 432 hertz. Dat geeft een andere toon en een ander gevoel.
Myrthe laat horen wat het verschil is tussen 432 en 440 hertz
Als ze met andere muzikanten speelt, stemmen zij hun instrument ook op 432 hertz. En als dat niet kan of heel veel werk is, zoals bij een trompet of piano, gebruikt ze een viool die op 440 hertz gestemd is.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.