OM eist acht jaar cel voor zieke Veenendaler die meubelstoffeerder neerschoot

© 112 Nieuwsgroep
VEENENDAAL - Het Openbaar Ministerie eist acht jaar gevangenisstraf voor een 54-jarige Veenendaler die ruim een jaar geleden een meubelstoffeerder uit Emmen heeft neergeschoten. De verdachte zou het slachtoffer en betrokken familieleden ook nog zo'n anderhalve ton schadevergoeding moeten betalen.
Het slachtoffer raakte door het schietincident levensgevaarlijk gewond. Volgens de officier van justitie schoot verdachte Henk van O. ook op de vader van het slachtoffer, maar weigerde zijn wapen toen dienst. Het OM vindt dat twee keer poging tot doodslag is bewezen.

Malafide meubelstoffeerder

Het destijds 51-jarige slachtoffer werd op maandagmiddag 2 december 2019 met een schotwond aangetroffen bij het Esso-tankstation aan de Rondweg-Oost in Veenendaal. Hij was kort daarvoor op de kruising van de Cuneraweg en de Brinkersteeg beschoten door de Veenendaler. Daar ging een conflict over een ondeugdelijk gestoffeerd bankstel aan vooraf.
De verdachte was woedend over de staat van het bankstel dat de man Emmen voor hem had bekleed. De stoffeerder had een tweede kans gekregen om het slechte werk dat hij eerder had afgeleverd te herstellen, maar de meubels waren volgens de verdachte en zijn vrouw compleet vernield. Toen zij dat merkten waren de man uit Emmen, die met zijn dochter, zoon, vader en schoonvader het bankstel had bezorgd, snel vertrokken.

Schoten

Henk van O. zou vervolgens met zijn auto achter de stoffeerder aan zijn gegaan om zijn geld terug te eisen. Hij zou 4500 euro voor het stofferen hebben betaald. Op het kruispunt bij de Brinkersteeg dwong hij de twee auto's uit Emmen te stoppen en ontstond er ruzie. De verdachte zou vervolgens een vuurwapen uit zijn broekzak hebben gehaald op de portier van de auto van de stoffeerder hebben geschoten. Toen de man uitstapte, zou Van O. hem in zijn zij hebben geschoten.
Ondanks de verwondingen zouden de stoffeerder en zijn vader achter de verdachte zijn aangelopen. Die zou toen zijn wapen op de vader hebben gericht en de trekker hebben overgehaald, maar het wapen weigerde dienst. Hij ging er in zijn auto vandoor en werd drie kwartier later door de politie aangehouden. Het slachtoffer werd door zijn familie naar het tankstation gebracht, waar om hulp werd gevraagd.

Ziekte van Parkinson

Tijdens de rechtszaak stond de medische situatie van de verdachte centraal. De ziekte van Parkinson en de medicijnen die hij daarvoor slikt, hebben grote invloed op zijn gedrag. De neuroloog en psychiater die hem hebben onderzocht, zeggen dat hij impulsief is en snel geïrriteerd raakt bij ingewikkelde en stressvolle situaties. Ook het feit dat hij zwakbegaafd is, zou zijn gedrag beïnvloeden. Volgens de deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar en moet hij behandeld worden.
Henk van O. wilde tijdens de politieverhoren niets zeggen. Later verklaarde hij in de rechtbank dat iemand uit groep van de stoffeerder op hem had geschoten en per ongeluk de verkeerde had geraakt, maar dat bleek gelogen. Pas in de gesprekken met de neuroloog en de psychiater bekende hij dat hij zelf had geschoten. Hij zou zich bedreigd hebben gevoeld, omdat de familie met messen en knuppels op hem afkwam. Maar volgens passerende getuigen was daar geen sprake van.
De verdachte maakte een emotionele indruk tijdens de rechtszaal. Wat er precies was gebeurd, wist hij eigenlijk ook niet meer. Hij was heel erg bang geweest en het zou allemaal in een waas zijn gebeurd. Het vuurwapen had hij weggegooid tijdens zijn vlucht, maar hij kon of wilde niet zeggen waar. Volgens de man ging het om een omgebouwd alarmpistool waar maar twee patronen in passen. Hij zou het wapen van zijn moeder hebben gekregen, omdat hij als ijzerhandelaar vaak met grote bedragen aan contant geld op pad was.

Onbetrouwbaar

De stoffeerder liep zeer ernstige verwondingen op. Een van zijn ribben brak en een nier raakte onherstelbaar beschadigd. De kogel stopte vlakbij zijn andere nier en kon niet worden verwijderd. Vanwege complicaties moest hij meerdere keren worden geopereerd. De man uit Emmen eist 55.000 euro schadevergoeding van de verdachte. Ook zijn familieleden vorderen flinke schadevergoedingen. In totaal gaat het om anderhalve ton.
Advocaat Jan-Hein Kuijpers vindt de eis van acht jaar celstraf "gruwelijk hoog." Volgens de advocaat hebben het slachtoffer en zijn familie niet het achterste van hun tong laten zien. Hun verklaringen zouden elkaar ook tegenspreken. Zo verklaarde de zoon van de stoffeerder pas maanden na het incident dat hij, als enige, gezien had dat Van O. had geprobeerd op zijn opa te schieten. De verdediging vindt die verklaring onbetrouwbaar en vroeg voor die verdenking om vrijspraak.

Voorwaardelijke straf

Advocaat Kuijpers vindt ook dat er veel te weinig rekening wordt gehouden met de ziekte van zijn cliënt, die op krukken de rechtszaak binnenkwam. Hij pleitte voor een celstraf ter lengte van het voorarrest, aangevuld met een voorwaardelijk deel waarin Van O. kan worden behandeld. De door de stoffeerdersfamilie geëiste schadevergoedingen zouden voor het grootste deel moeten worden afgewezen.
De verdachte had aan het einde van de zitting niets meer toe te voegen aan het pleidooi van zijn advocaat. De rechtbank doet over twee weken, op maandag 1 februari, uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.