Mirjam loopt 24 uurs-marathon op Blue Monday om aandacht te vragen voor mentale problemen

AMERSFOORT - Zag u vandaag veel chagrijnige gezichten om u heen of was u zelf niet te genieten? Dat kan kloppen, want het was vandaag Blue Monday: zogenaamd de somberste dag van het jaar. Dat mag u met een korreltje zout nemen, want het is ooit geboren als marketingstunt. Maar voor stichting MIND uit Amersfoort wel een goed moment om nog eens aandacht te vragen voor allerlei mentale problemen, tijdens de Blue Monday Run.
Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday.
Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
De Amersfoortse Mirjam Melai is een van de deelnemers van het hardloopevenement. Ze doet dit jaar voor de derde keer mee en dit evenement zit haar als gegoten. Na zelf jaren bij de GGZ gewerkt te hebben, is ze sinds 2017 zelfstandig runningtherapeut. In dat werk helpt ze als ervaringsdeskundige door middel van hardlopen mensen met allerlei stressklachten, depressieve gedachten en negatieve gevoelens. "Het gaat om ontspanning door inspanning", stelt ze.
Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday om aandacht te vragen voor mentale problemen

Marathon in 24 uur

"Ook heb ik psychisch best wel wat voor mijn kiezen gehad", vertelt ze. "Ik heb ook last gehad van depressies. Wij hebben een kindje verloren, dat is heel moeilijk geweest. En ik heb zelf een hele moeilijke kindertijd gehad en om dat te verwerken heeft hardlopen mij ook heel goed geholpen."
Mirjam is zondagmiddag om 16 uur begonnen een marathon in 24 uur te lopen, door ieder uur 1,76 kilometer af te leggen. En haar actie is niet onopgemerkt gebleven, want ze heeft van alle 139 deelnemers met 1405 euro het een na meeste geld opgehaald.

'Mentale problemen in coronatijd toegenomen'

De actie loopt sowieso goed, vertelt directeur Marjan ter Avest van stichting MIND. "Vorig jaar haalden we 30.000 euro op, nu staan we al op 37.000 euro." Met het geld hoopt de stichting vooral mentale problemen onder jongeren aan te pakken. "We zien dat de klachten in die groep enorm toenemen en dat willen we niet. We willen een mentaal veerkrachtige generatie, dus we gaan het geld gebruiken om jongeren voor te lichten."
Volgens haar past de actie verder goed in deze tijd. "Uit onze peilingen blijkt dat het aantal mentale problemen sterk is toegenomen. Dat heeft deels te maken met het feit dat je niet weet wanneer het ophoudt, maar ook dat je nadenkt over de gevolgen op je leven", stelt Ter Avest. "Bewegen en buiten helpt juist in coronatijd en als je te maken hebt met mentale problemen. Ga niet teveel binnen alleen zitten."
En na 23 uur lopen is Mirjam een uur eerder klaar dan verwacht. "Ik zit op de bank heel veel spierpijn te ontwikkelen", lacht ze. "De laatste rondjes gingen heel goed. Ik ben er wel trots op dat ik dit gedaan heb. En als je er een goed doel mee kunt steunen, is dat natuurlijk helemaal mooi."
Mirjam Melai verlaat haar hotelkamer in Soest na het afronden van haar 24-uursmarathon
Mirjam Melai verlaat haar hotelkamer in Soest na het afronden van haar 24-uursmarathon © Mirjam Melai

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.