Onderzoek: 'Gemeenten moeten beter luisteren naar bewoners in krachtwijken'

Bouchra Dibi in Overvecht.
Bouchra Dibi in Overvecht. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Het wantrouwen onder bewoners naar wijkinstanties in Nederland is groot. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is gedaan. Door dat wantrouwen maken bewoners geen gebruik van de hulpverlening in hun wijk.
Het rapport is van Bureau Krachtwijken van onderzoeker Bouchra Dibi in Utrecht. Ze heeft in diverse wijken in het land bewoners gesproken over waarom zij geen hulp zoeken wanneer ze dat wel nodig hebben.
Uit de verhalen blijkt dat er een groot wantrouwen is en ook angst, vertelt Dibi. "Angst is een groot probleem bij ouders. De reden dat ze geen problemen aankaarten bij de wijkagent of bij een buurtteam is dat ze bang zijn voor uithuisplaatsing. Die angst leeft breed. Men praat ook met elkaar en zegt dan ook tegen elkaar 'Niet doen'."

Vertrouwen

Volgens de onderzoeker is het van groot belang om het vertrouwen weer terug te krijgen. Wanneer mensen de instanties wantrouwen bereik je ze niet en worden de problemen alleen maar groter.
"Het is niet makkelijk om wantrouwen tegen instanties weg te nemen bij mensen die dat al heel lang hebben", zegt Dibi. "Maar ik vind wel dat je dit serieus moet nemen. Je moet als instanties in een wijk veel beter samenwerken en de juiste mensen hebben om dat vertrouwen weer terug te krijgen. Als er één les is die we moeten leren is het dat vertrouwen weer terugkrijgen. Daar begint het mee."
Ik zal niet zeggen dat het makkelijk is, maar niks doen is geen optie. Je moet er wel mee beginnen.
Bouchra Dibi, onderzoeker
Ook D66-gemeenteraadslid Mohammed Saiah herkent het wantrouwen dat mensen hebben. "Je hoort in de wijk Overvecht steeds vaker dat mensen toch afstand ervaren tussen instanties, maar wellicht ook tegen de lokale overheid, omdat ze dingen zien die ze in eerste instantie niet vertrouwen of omdat die kloof te groot is. Niet iedereen durft hulp te vragen, die wachten het dan toch nog even af. Maar je merkt ook dat als ze dingen aangeven, er dan niet direct wat geregeld wordt."

Aanbeveling

In het rapport staan aanbevelingen. Volgens Dibi is het belangrijk dat je het vertrouwen weer terugkrijgt door vooral te luisteren naar bewoners en minder regeltjes te hanteren. "Je moet niet beginnen met allerlei regels wat nu wel aan de orde is. Je moet dit, je moet dat, je moet formulieren invullen, je moet je eigen hulpvraag formuleren. Dat schrikt allemaal af. Eerst maar 's gaan luisteren. Dat wekt vertrouwen, heel basaal luisteren. Als je daarmee begint en goed luistert naar wat mensen nodig hebben, en hoort wat ze niet willen, en wat ze wel willen."
Raadslid Saiah denkt dat er nog veel te winnen valt als het gaat om samenwerking tussen de verschillen wijkinstanties. "Ik denk dat instanties het echt wel proberen, maar waar echt aan gewerkt moet worden is die samenwerking. Organisaties moeten elkaar kunnen vinden. Het zijn er zoveel, dan weet je als bewoner ook niet waar je terecht kunt."
Dibi constateert dat de urgentie nu wel erg groot is. "Als we dit laten liggen, wat natuurlijk eigenlijk al heel lang speelt, dan is de consequentie dat je straks met wijken zit waar de problematiek alleen maar nog erger wordt. Ik zal niet zeggen dat het makkelijk is, maar niks doen is geen optie. Je moet er wel mee beginnen."
Wantrouwen naar instanties in de wijk is groot

Utrecht

De gemeente Utrecht kent het rapport, maar wijst er op dat het een landelijk onderzoek is dat niet specifiek over de Utrechtse wijken gaat. De onderzoekers willen de wijken waar ze onderzoek hebben gedaan niet bekend maken, om de mensen die ze hebben gesproken te beschermen. Toch zegt onderzoeker Dibi dat de verhalen wel degelijk opgaan voor bewoners in bijvoorbeeld de wijk Overvecht en Kanaleneiland. "Overvecht is niet anders dan de wijken waar wij bewoners hebben gesproken. Het zijn allemaal wijken waar veel problematiek is en waar bewoners een groot wantrouwen hebben tegen de instanties in de wijk."
De gemeente gaat het onderzoek wel bestuderen zegt een woordvoerder: "We hebben al diverse acties en initiatieven lopen en zullen daarom zeker het onderzoek bestuderen. Samen met onze partners bespreken we welke lessen we hieruit kunnen trekken om onze hulp aan kwetsbare bewoners verder te verbeteren." D66-raadslid Saiah denkt dat de uitkomsten van het rapport van Dibi ook opgaan voor de wijken in Utrecht. "We moeten er heel serieus naar gaan kijken en er ook wat mee gaan doen."
Donderdag wordt in de gemeenteraad weer gesproken over het plan Samen voor Overvecht. Raadslid Saiah van D66 wil dan ook het rapport bespreekbaar maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.