Meningen over avondklok verdeeld: van 'Alles doen wat nodig is' tot 'Erg jammer'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De meningen zijn verdeeld over de mogelijke invoering van een avondklok. Het kabinet overlegt morgenochtend opnieuw over de zware maatregel. Het wachten is op politieke steun, maar zowel de veiligheidsregio's als de Tweede Kamer zijn er nog niet uit. Die willen eerst meer weten over de effecten, over alternatieven en over mogelijkheden om ervoor te zorgen dat mensen zich eraan houden.
Het kabinet heeft haast. De Britse, meer besmettelijke variant van het coronavirus dreigt in Nederland de dominante variant te worden. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers hield afgelopen week een pleidooi om de avondklok snel in te voeren. Burgemeesters hebben ernstige twijfels hebben bij de uitvoerbaarheid ervan en nemen er vanavond een standpunt over in. Intussen bereidt de politie zich op een invoering voor, en wordt agenten daarom gevraagd vanaf donderdag rekening te houden met andere roosters.

Beeld op straat

Ook op straat is het beeld gemêleerd. Een voorbijganger in het Utrechtse Griftpark vindt de invoering van de avondklok prima, als dat betekent dat we sneller vrijheden terugkrijgen: "We moeten alles doen om de besmettingen omlaag te krijgen. Dus in dat opzicht denk ik 'doe maar gewoon', maar het is niet leuk natuurlijk."
We moeten ons eerst maar eens aan de maatregelen houden die we nu hebben. Dan is de avondklok misschien niet eens nodig.
Wandelaar in Griftpark
Een andere voorbijganger is ook voor de invoering, maar zal haar vrijheid wel missen. "Ik geniet erg van mijn avondwandeling. Ik vind het jammer als ik dat niet heb." Weer een ander twijfelt of een avondklok effect zal hebben: "Omdat we dan misschien allemaal bij elkaar gaan zitten vóór 20.00 uur."
"We moeten ons eerst maar eens aan de maatregelen houden die we nu hebben", oppert een andere voorbijganger. "Dan is de avondklok misschien niet eens nodig."

'Logica van regels'

Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos benadrukt juist dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich al goed aan de regels houdt. "Maar tegelijkertijd is het zo dat als we de logica van bepaalde regels niet zien, zoals een avondklok, we die heel creatief gaan interpreteren. Dan gaan we bijvoorbeeld een avondje helemaal feesten thuis en gaan we na de avondklok weer naar buiten. Die kans bestaat bij een kleine minderheid", aldus Van de Bos.
Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen.
Sharon Dijksma, burgemeester Utrecht
Burgemeesters van verschillende Utrechtse gemeenten lijken allesbehalve eensgezind over de avondklok. "We hebben in de eerste maar ook in de tweede golf een aantal maatregelen gehad die bijna niet meer uit te leggen zijn", laat de Amersfoortse burgemeester Bolsius weten. "Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen."
Belangrijk is of een avondklok aantoonbaar, substantieel bijdraagt aan het terugdringen van de besmettingen en dat we daarmee een derde golf kunnen voorkomen. Als dat zo is, moeten we dat doen.
Sjoerd Potters, burgemeester De Bilt
Ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is kritisch over en avondklok. Ze ziet het als het állerlaatste middel om het virus te bestrijden. De handhaving is erg moeilijk, denkt Dijksma. "Ik snap natuurlijk dat het kabinet zich grote zorgen maakt en alles op alles zet om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Maar het heeft veel gevolgen voor de samenleving."
Burgemeester Sjoerd Potters (De Bilt) denk dat een avondklok "negatieve herinneringen kan oproepen onder oudere inwoners". Hij is niet voor of tegen, stelt Potters. "Belangrijk is of een avondklok aantoonbaar, substantieel bijdraagt aan het terugdringen van de besmettingen en dat we daarmee een derde golf kunnen voorkomen. Als dat zo is, moeten we dat doen."
Burgemeester Rob Metz (Soest) heeft er juist begrip voor dat de mogelijkheid van een avondklok wordt onderzocht. "We zien dat nog veel mensen de avonden gebruiken om sociale contacten aan te gaan. Het is begrijpelijk, maar in onze pogingen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, ongewenst."

Steun

Als het kabinet inderdaad tot een avondklok besluit, wil het zoveel mogelijk steun hebben in de Tweede Kamer. Bij coronamaatregelen wordt altijd gestreefd naar bredere steun dan alleen die van de coalitiepartijen. Het Outbreak Management Team (OMT) moet nog advies uitbrengen aan het kabinet. Maandag was dat advies nog niet binnen. De veiligheidsregio's, die normaal op maandag bijeenkomen, stelden hun vergadering om deze reden uit tot vandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.