Minder orgaantransplantaties in coronatijd: 'Harttransplantatie is voor ons echt een redding geweest'

© Nicky Janse / Pixabay (Bewerking door RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT - Door de coronacrisis hebben vorig jaar iets minder mensen een orgaantransplantatie ondergaan dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Vooral niertransplantaties van levende donoren namen af, met ongeveer een kwart. De wachtlijst voor een orgaantransplantatie bleef stabiel, al waren er wel iets meer mensen die een nieuw hart nodig hadden ten opzichte van het jaar ervoor.
In mei werd al verwacht dat het aantal transplantaties niet zou toenemen. Vanuit dat perspectief vallen de cijfers nog mee, meldt de NTS. Wel ziet de stichting dat de coronapandemie voor een aanhoudende druk zorgt op de zorgcapaciteit en op het transplantatieproces.

Harttransplantatie

De 21-jarige Nicky Janse uit Vechten (bij Bunnik) weet als geen ander hoe belangrijk een transplantatie kan zijn. Ze was 6 jaar oud toen ze een nieuw hart kreeg. "Het was best ingrijpend, het is een moment waarvan je denkt dat het niet gaat gebeuren. Het is een klein wonder dat zo'n transplantatie kan."
Nicky: "Mijn hartspier functioneerde niet zoals die moest functioneren. Bij normale mensen is het hart de hele dag druk bezig met bloed rondpompen en zorgen dat jij in leven blijft, maar mijn hartspier was aan het verstenen en had er geen zin in. Ik was altijd moe en benauwd en had nergens energie voor, dus je doet ook niet zoveel meer."
In 2005 werd duidelijk dat Nicky het niet zou gaan redden als er geen harttransplantatie zou plaatsvinden. "Ik werd op 1 december op de wachtlijst gezet. Er werd toen gezegd: heb maar niet te veel hoop, het kan twee jaar duren totdat je aan de beurt bent. Dat zou ik niet gaan volmaken, dus ik ging naar huis met het idee: we zien wel. Maar vijf dagen later, direct na Sinterklaas, ging toch de telefoon."

'De vlag uit'

Daarna ging alles heel snel, een periode waar Nicky niet echt een herinnering aan heeft. "Ik was natuurlijk nog heel jong. Alles ging heel snel en ik moest in hoog tempo naar het ziekenhuis. De vlag ging uiteindelijk pas uit toen het allemaal gelukt was. Het gaat nu super en ik kan bijna alles: ik kan studeren, sporten, leuke dingen doen met vrienden, reizen. Het is voor ons echt een redding geweest."
Nicky vindt het een positieve ontwikkeling dat straks iedereen automatisch donor is als er geen wens wordt doorgegeven. "Het is prettig dat er hopelijk straks meer levens gered kunnen worden met dit systeem. Veel mensen verschuilen zich er nu achter: ik ben geen donor, dus ik hoef ook niks te doen. Dit systeem werkt twee kanten uit: er zijn meer donororganen en het geeft mensen die écht geen donor willen zijn een schop onder de kont om zich nu wél te registreren en na te denken over een keuze."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.