Studenten willen positieve bijdrage leveren in coronacrisis: 'Onze handen jeuken'

© Pixabay
UTRECHT - Een op de drie studenten beoordeelt zijn leven tijdens de coronacrisis met een zware onvoldoende. Maar ondanks de grote impact van de crisis, willen ze wel helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na onderzoek onder ruim 7500 studenten.
"Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing', aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

Onderwijs

Een van die knelpunten is de moeite die studenten hebben met het volgen van onderwijs vanuit een studentenhuis vooral door gebrek aan een rustige studieplek. Ruim de helft zegt zich hier in te herkennen.
"Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten, ze staan te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen", aldus voorzitter Dahran Coban van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Bereidheid coronaregels opvolgen

Onder studenten bestaat overigens wel een grote bereidheid om de coronaregels te volgen. Zo gingen 99 van de honderd studenten naar eigen zeggen na een positieve testuitslag in quarantaine, waar het landelijk gemiddelde op 72 procent ligt. Maar dat neemt niet weg dat zij grote moeite hebben met de vertaling van de maatregelen naar hun eigen situatie.
Zo wonen ze vaak met veel mensen in kleine huizen en dat maakt het houden van afstand en isolatie moeilijk. Volgens de studentenorganisaties moet het coronabeleid dan ook beter vertaald worden naar de student. Een uitleg van de maatregelen door studenten voor studenten is essentieel. Mensen willen zich aan de regels houden, maar die regels zijn niet direct toepasbaar op het studentenleven', meent initiatiefnemer Dwight van Schoorl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.