Stan, Jonathan en Alexander vragen begrip voor woonsituatie studenten bij invoering avondklok

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Terwijl 25 burgemeesters zich vanavond buigen over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden, hopen vrienden Stan, Jonathan en Alexander dat het kabinet een beetje begrip toont voor de lastige situatie waar sommige studenten in zitten tijdens deze tweede lockdown. "Toon een beetje begrip."
Vanochtend werd bekend dat een op de drie studenten zijn leven tijdens de coronacrisis met een zware onvoldoende beoordeelt. Student Stan Liebrand en tevens voorzitter van de lokale Utrechtse studentenvakbond Vidius is niet verbaasd. "Het zijn cijfers die aansluiten bij onze eigen onderzoekjes en de geluiden die wij horen."

Met vrienden in één studentenhuis

Zelf heeft Stan geluk. Hij woont met vrienden in één studentenwoning in Rivierenwijk. "Wij boffen hier maar dat wij met vrienden wonen, maar niet alle studentenhuizen hebben dat geluk. Voor sommigen is het heel zwaar: dat geldt vooral voor de eerste- en tweedejaars. Hun introductie van de studententijd, het opbouwen van een nieuw netwerk en het hebben van mensen om je heen is voor hen allemaal in het water gevallen."
Jonathan vult aan: "Ik hoor van genoeg mensen in mijn omgeving dat ze er echt klaar mee zijn omdat ze niet zo veel gezelligheid met huisgenoten hebben zoals wij. Dan kan ik me voorstellen dat negen maanden wel lang wordt", doelend op de duur van de coronamaatregelen.
Het kabinet geeft morgen aan het begin van de middag een persconferentie. Waarschijnlijk begint deze om 13.00 uur. RTL Nieuws meldt dat het kabinet van plan is om een avondklok in te voeren tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends.

De daadwerkelijke invoering van de avondklok wordt op vrijdag verwacht. Volgens RTL geldt de maatregel voor een afgebakende periode van een paar weken, waarschijnlijk tot 9 februari. Er is nog geen definitieve overeenstemming, melden bronnen. Dus de tijden en de duur van de avondklok kunnen nog veranderen.

Aparte woonsituatie

De Utrechtse studenten steunen de maatregelen, maar denken ook dat het voor sommige leeftijdsgenoten een zware dobber is. Alexander: "Studenten hebben best wel een aparte woonsituatie, namelijk maar een kleine woonruimte voor jezelf. Normaal is dat niet zo erg omdat je als student veel buiten de deur bent, maar dat zit er nu niet bij."
Stan: "De meeste studenten hebben bijvoorbeeld geen plek om even naar buiten te kunnen. Dus je kunt hen niet over één kam scheren met een gezinnetje met twee kinderen en een hond. "Als jij even voor de deur een ommetje maakt, zou ik willen vragen dat daar wel redelijk mee omgegaan wordt. Dat je wel beseft dat je studenten een beetje opsluit met een avondklok."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.