Voortvluchtige verdachte van bloedprikbende gepakt na woningoverval op 97-jarige vrouw

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist twee jaar gevangenisstraf tegen een 24-jarige man die wordt verdacht van oplichting en diefstal van duizenden euro's van bejaarden. Simone N. werd geruime tijd door justitie gezocht, omdat hij deel zou uitmaken van de zogenoemde bloedprikbende.
Het OM kwam hem uiteindelijk op het spoor toen hij werd aangehouden in verband met een woningoverval op een 97-jarige vrouw in de omgeving van Rotterdam. Twee medeverdachten stond afgelopen zomer al terecht.
Simone N. heeft volgens de officier van justitie samen met de eerder veroordeeld Laura D. drie ouderen opgelicht en bestolen in Utrecht en Eindhoven. In twee gevallen maakten zij volgens de officier van justitie gebruik van de bloedprikbabbeltruc. Zij deden zich voor als zorgmedewerkers die de bloedwaarden van de slachtoffers kwamen controleren.

Bloedprikkers

Op 14 oktober 2019 zouden N. en D. zich bij een oude dame in Utrecht hebben voorgedaan als medewerkers van het Antonius Ziekenhuis die kwamen voor een controle van haar hart. Zij moest bewegingsoefeningen doen en werd met een apparaat in haar vinger geprikt. Daarna moest zij met haar bankpas een euro pinnen. De oplichters gingen er vandoor met haar pincode en bankpas en haalden ruim 2500 euro van haar rekening bij pinautomaten in Utrecht en Weesp.
Drie dagen later werd op soortgelijke wijze een hoogbejaarde man in Eindhoven opgelicht. De verdachten zouden zich hebben voorgedaan als medewerkers van een zorginstelling die voor de griepprik kwamen. Zij prikten in zijn vinger en zeiden dat hij een te lage bloedwaarde had. Hij moest vervolgens pillen bestellen, die hij direct met zijn pinpas moest afrekenen.
Dezelfde dag zou door de verdachten ruim 4000 euro van de rekening van de man zijn gepind bij automaten in Eindhoven en Heeze. Volgens het OM werd het slachtoffer na het incident door handlangers van de oplichters gebeld, die zich voordeden als politiemensen. Zij vroegen hem om zijn bankrekening in verband met onderzoek niet te blokkeren.
De derde zaak draait om de oplichting van een 90-jarige Utrechter. Kort na een bezoek aan de supermarkt belden oplichters bij hem aan met de smoes dat hij vergeten was om een brood af te rekenen. Hij kon dat ter plekke doen op een meegebracht apparaatje. Daarna wisten de verdachten zijn portemonnee te stelen. Bij verschillende automaten in het centrum van Utrecht werd door Laura D. ruim 2200 euro opgenomen.

Bekende van politie

Simone N. heeft na zijn aanhouding niets willen zeggen over de verdenkingen. Hij is een bekende van de politie en werd op bewakingsbeelden van pinautomaten herkend door agenten uit Utrecht en IJsselstein. Hij erkende in de rechtbank vandaag alleen dat hij de man was die in Eindhoven met de pas van een van de slachtoffers had gepind. Hij zou dat in opdracht van Laura D. hebben gedaan en niet hebben geweten dat de pas was gestolen en zei dat hij niets met de bloedprikkers te maken had.
Volgens het OM hebben de agenten regelmatig contact gehad met de Roma-familie waar N. deel van uitmaakt. Verder zou de telefoon van N. zijn aangestraald bij de woningen van de slachtoffers en bij de automaten waar met de gestolen passen geld werd gepind. Ook valt volgens het OM op dat Laura D. en haar mannelijke medeverdachte wisselend dezelfde zonnebril en pet droegen om herkenning lastiger te maken.

Onherkenbaar

Volgens de advocaat van N. zou de man op de meeste camerabeelden makkelijk iemand anders kunnen zijn. Toen Laura D. zich bezig hield met babbeltrucs zou hij telkens op afstand zijn gebleven. Het telefoonnummer dat door de politie aan Simone N. wordt gelinkt, zou niet van hem zijn. Tijdens de zitting beweerde de verdachte dat hij ouderwets is en geen telefoon heeft. De verdediging vroeg dan ook om vrijspraak voor het overgrote deel van de verdenkingen.
Het OM neemt deze oplichtingspraktijken hoog op, omdat kwetsbare ouderen het slachtoffer zijn. De Tweede Kamer heeft stappen gezet om de straffen daarvoor te verzwaren. De officier van justitie liep daar vorige zomer op vooruit door tegen medeverdachte Laura D. vijf jaar cel te eisen. Omdat de rechtbank haar uiteindelijk tot 2,5 jaar veroordeelde is het OM in hoger beroep gegaan.
Of de rechtbank meegaat in de eis tegen Simone N. wordt op 2 februari duidelijk bij de uitspraak. Tegen zijn veroordeling voor de woningoverval door de rechtbank in Rotterdam heeft hij hoger beroep aangetekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.