RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: morgen persconferentie kabinet, aantal besmettingen neemt af en burgemeester Dijksma is mystery guest


PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dus ook een nieuwe corona vandaag. We hadden al even geen persconferentie meer gehad, maar morgen is het weer zover. Dit en al het andere coronanieuws met een Utrechts tintje staat in ons dagelijkse corona-overzicht.

Morgen extra persconferentie van het kabinet
We beginnen meteen maar met het nieuws waar iedereen het meest nieuwsgierig naar is: de nieuwe persconferentie van het kabinet. Dat is natuurlijk niet voor niks. Er wordt al tijden gesproken over de invoering van de avondklok. Vanavond praat het Veiligheidsberaad erover en morgen komt er dus waarschijnlijk duidelijkheid vanuit de regering.

"Het Outbreak Management Team heeft in haar 96e advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft", zegt minister Hugo De Jonge. "De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen."


RIVM geeft update over vaccinatiecijfers
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De cijfers komen op dinsdag naar buiten, net als cijfer-update over de coronasituatie in Nederland.

Vandaag publiceert het RIVM voor het eerst de actuele vaccinatiecijfers. "Op termijn zijn de data ook beschikbaar in open datasets en op het coronadashboard van de Rijksoverheid", aldus een woordvoerder van het RIVM. Tot nu toe hebben 77.000 mensen een vaccinatie gehad. Zij hebben tot en met afgelopen zondag hun eerste prik tegen covid-19 gekregen. Het zijn allemaal zorgmedewerkers.

Wekelijkse en dagelijkse coronacijfers
De besmettingscijfers kunnen natuurlijk ook niet missen in dit overzicht. Maar omdat het iets te veel cijfertjes zijn om hier kort op te noemen en te verklaren, is het gepubliceerd als apart artikel. Hier kun je het lezen.


Eén ding is zeker; het aantal besmettingen daalt. Volgens het RIVM komt dat sowieso doordat het aantal besmettingen dat is opgelopen door bezoek flink keldert na de kerstdagen en de jaarwisseling.

Het aantal besmettingen op het werk stijgt wel maar daarentegen zijn scholen en kinderdagverblijven nauwelijks een brandhaard, nu ze vrijwel helemaal dicht zijn.

Burgemeester is mystery guest tijdens les
De sluiting van de scholen vraagt creativiteit van leerkrachten. Want hoe maak je die online lessen nou leuk? Meester Peter uit Utrecht heeft daar wat op gevonden en nodigt mystery guests uit in zijn online lessen. Dit keer was het de beurt aan burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Maar dat was voor de klas nog een echte verrassing.

Burgemeester Dijksma verrast leerlingen


Problemen met doorgeven uitslag coronatest
In de XL-teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht zijn er problemen geweest met het doorgeven van de testuitslag. Het gaat om ongeveer 200 mensen die zich daar op 17 januari hebben laten testen in Utrecht met een antigeentest.

Het is nog onduidelijk waardoor de uitslagen van deze groep mensen niet goed doorgegeven kunnen worden. Waarschijnlijk gaat het om een technisch mankement. "Onze ict-mensen kijken ernaar", aldus GGD-persvoorlichter Lydia van der Meer. Wie meer wil weten, bijvoorbeeld over zijn of haar uitslag, kan contact opnemen met het klantencontactcentrum van de GGD.

En wat gebeurt er eigenlijk als aan het einde van de dag vaccinaties over zijn? Navraag leert dat medewerkers van de GGD zelf het vaccin krijgen ingespoten. Dus als er nog drie afspraken staan en je kan er vijf mensen mee inenten; gaan twee medewerkers zitten voor de prik om zo niks te verspillen. Volgens de GGD zijn er nog voldoende medewerkers om in de toekomst vaccins die over zijn, niet te verspillen.

RIVM op YouTube
Wat kunnen we de komende tijd verwachten in de strijd tegen het coronavirus? Dat is natuurlijk een vraag die iedereen bezighoudt. Het RIVM heeft daar iets op gevonden en gaat YouTube inzetten. Op 21 januari is er een show waarindiverse deskundigen aanschuiven en ingestuurde vragen worden beantwoord.


Info over vaccineren
Er wordt veel over vaccineren gezegd en geschreven. Maar welke info klopt er nou en welke informatie niet? De gemeente Oudewater blijft de inwoners op de hoogte houden en gebruikt daar haar sociale media zoals Twitter voor.


Vandalisme in coronatijd
Na voetbalclub CSW Wilnis, voetbalclub Sporting '70 in Utrecht en HSV69 in de Hoef, is het ook raak in Zeist, bij hockeyclub Phoenix.

Vandalen hebben vermoedelijk voor tienduizenden euro's schade aangericht op het complex. Zo is een dug-out volledig afgebrand en zijn velden beschadigd door vuurwerk.Minder orgaantransplantaties door uitbraak corona
Vooral niertransplantaties van levende donoren namen af, met ongeveer een kwart. De wachtlijst voor een orgaantransplantatie bleef stabiel, al waren er wel iets meer mensen die een nieuw hart nodig hadden ten opzichte van het jaar ervoor.

De 21-jarige Nicky Janse uit Vechten (bij Bunnik) weet als geen ander hoe belangrijk een transplantatie kan zijn. Ze was 6 jaar oud toen ze een nieuw hart kreeg. "Het was best ingrijpend, het is een moment waarvan je denkt dat het niet gaat gebeuren. Het is een klein wonder dat zo'n transplantatie kan."

 Nicky Janse uit Vechten. Nicky Janse uit Vechten. | Foto: Nicky Janse

Luister hieronder naar het hele interview met Nicky, waarin zij vertelt over hoe belangrijk orgaantransplantaties zijn.

'Harttransplantatie is voor ons echt een redding geweest'


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -