Komt er coronaverlof? Werknemers en bedrijven worstelen met lockdown

PROVINCIE UTRECHT - Ouders en werkgevers in de regio wachten gespannen af of het kabinet besluit tot het instellen van een speciaal coronaverlof voor werkende ouders met schoolgaande kinderen. Volgens belangenorganisatie Ouders & Onderwijs "neemt de wanhoop toe" onder ouders. Werkgevers staan welwillend tegenover het coronaverlof, maar dan moet het kabinet wel met geld over de brug komen.
De verlengde lockdown vraagt veel van werknemers, zien ook de grote werkgevers in deze regio. "Het is intensief en complex om zorg, educatie en werk te combineren. Dat horen we dan ook terug van medewerkers", zegt Elise van Heeswijk, woordvoerder van de Rabobank in Utrecht. Ook bij zuivelproducent FrieslandCampina in Amersfoort zien ze dat werknemers die veel moeten regelen inmiddels op hun tandvlees lopen. "Daarbij is de grens zo'n beetje bereikt."
Als scholen langer dicht blijven, voorziet 83 procent van de werkende ouders problemen of zelfs ernstige problemen door het combineren van werk, opvang en thuisonderwijs. Dat meldt vakbond FNV op basis van een peiling onder ruim 1250 leden en niet-leden. Volgens de FNV is de behoefte aan een speciale coronaverlofregeling groot, zowel onder ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, als onder ouders met tieners. Het is alleen de vraag of die laatste groep onder een eventueel coronaverlof gaat vallen. Om zo'n verlof te kunnen betalen zouden werkgevers gecompenseerd moeten worden door de overheid.
Veel bedrijven zeggen al van alles te doen aan het welzijn van hun mensen. "De NS is als werkgever al heel flexibel als het gaat over thuiswerken met kinderen", aldus woordvoerder Erik Kroeze van de vervoerder. "Er wordt rekening gehouden met aanwezigheid bij online bijeenkomsten en werktijden. Een coronaverlofregeling lijkt vooral een oplossing voor werkgevers die hier minder flexibel in zijn. Voor NS hangt het echt af van hoe een en ander door Den Haag wordt uitgewerkt."
De Rabobank zegt continu in gesprek te zijn over de impact van de maatregelen op werknemers en wijst er tegelijkertijd op dat er veel mogelijkheden zijn voor vakantie, zorg- of calamiteitenverlof. "We roepen mensen op om niet het onmogelijke van zichzelf of van de mensen in het team te vragen: probeer er met elkaar goed uit te komen en schakel hulp in waar nodig."
Verzekeraar ASR in Utrecht biedt medewerkers nu al de ruimte om tijd vrij te maken in hun agenda om even af te schakelen en aandacht te geven aan meer zorgtaken, thuisonderwijs en andere zaken. Deze tijd hoeft niet gecompenseerd te worden, legt woordvoerder Petra Smale uit. "Daarnaast werken we al lange tijd plaats- en tijdonafhankelijk, dit houdt in dat medewerkers veel eigen regie hebben om te bepalen waar en wanneer ze werken. Dit geeft veel flexibiliteit."

Fabriek moet blijven draaien

Maar dat kan niet bij elk bedrijf. Want uiteindelijk moeten de treinen blijven rijden en de yoghurt gaat ook niet vanzelf in het pak. "In de fabrieken is het natuurlijk strak geregeld, daar kan je niet thuiswerken", zegt Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina. En dat geldt ook voor tal van andere bedrijven.
Zaterdag werd bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om basisscholen en kinderopvang na 25 januari dicht te houden. Dit wegens zorgen over de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Het kabinet kondigde eerder een verlenging van de lockdown tot 9 februari aan, maar hoopte dat basisscholen eerder open zouden kunnen. Het negatieve advies van het OMT wordt waarschijnlijk overgenomen door het kabinet.
Sommige bedrijven kijken naar de mogelijkheden om extra personeel aan te trekken, maar ook dat is niet altijd een oplossing, zegt bijvoorbeeld ASR. "Helaas kunnen we dit niet inzetten voor alle werkzaamheden. Het inwerken van deze medewerkers kost tijd en dit moet daarmee niet tot een grotere verzwaring leiden." FrieslandCampina kan nog niet zeggen of er extra personeel aangetrokken moet worden.

Wanhoop

"De wanhoop neemt toe", zegt Lobke Vlaming, van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs in Utrecht. "De eerste weken was het nog wel te overzien, maar nu de lockdown langer duurt, wordt het steeds lastiger. De noopopvang zit soms vol. En we krijgen ook signalen van ouders die in conflict komen met hun werkgevers omdat ze toch naar kantoor moeten komen, terwijl hun kinderen thuisonderwijs hebben. Er moet sowieso een ruimere verlofregeling komen."
Ouders & Onderwijs over coronaverlof: 'De wanhoop neemt toe'
Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer vroegen het kabinet vorige week meer te doen voor ouders die bovenop hun werk ook nog eens moeten zorgen voor hun kinderen die thuis zitten. Premier Mark Rutte zei toen wel wat te zien in het voorstel voor een coronaverlof, maar noemde tegelijkertijd de "vormgeving heel complex". Ook ziet hij mogelijke problemen met de uitvoering. Onderwijsminister Slob zei al wel dat het kabinet financieel zal bijdragen als het coronaverlof er komt.

Eigen coronaverlof

Softwarebedrijf AFAS uit Leusden werkt al geruime tijd met een eigen coronaverlofregeling. In totaal werd er al voor 1600 uur verlof aangevraagd. "We vragen werknemers eerst zelf te kijken of ze eventuele problemen op kunnen lossen, maar als dat niet lukt dan kunnen ze gebruik maken van coronaverlof", vertelt Britt Breure, directeur HR bij AFAS.
"We hebben als werkgever ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze werknemers niet te gestresst raken. Mensen vinden het fijn dat die mogelijkheid er is. En aan de andere kant merk je dat ze zelf heel inventief zijn en het op de ene of andere manier wel kunnen regelen. Maar dat de mogelijkheid van coronaverlof er is biedt ze wat rust."
Softwarebedrijf AFAS heeft een eigen coronaverlofregeling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.