Wekelijkse update RIVM: aantal coronagevallen daalt, maar vrees voor Britse mutatie neemt toe

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de Veiligheidsregio Utrecht hebben 2671 mensen in de afgelopen week covid-19 opgelopen. Dat blijkt uit de nieuwste wekelijkse cijfers van het RIVM in Bilthoven. Dat is een lichte daling met een week ervoor toen er 3260 coronabesmettingen zijn geconstateerd.
De Veiligheidsregio Utrecht is van alle 25 Veiligheidsregio's nog wel de regio waar de meeste mensen een coronabesmetting oplopen. Dit was vorige week ook het geval. Maar er is wel sprake van een daling en dat stemt het RIVM positief. Toch zijn er ook zorgen over de opmars van de Britse corona variant.
Top 5 besmettingen Veiligheidsregio's

1. Utrecht (2671)
2. Brabant-Zuidoost (2240)
3. Amsterdam-Amstelland (2106)
4. Rotterdam-Rijnmond (2041)
5. Gelderland-Midden (1901)

Een op de tien besmet geraakte personen in Nederland heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit mogelijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.
Kinderen lopen minder risico om de Britse variant op te lopen dan volwassenen en ze worden er minder ziek van, stelt het RIVM. Het is niet bekend of ze de variant ook minder vaak kunnen overdragen aan volwassenen.

Landelijk beeld

Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo'n 21 procent minder dan in de week ervoor.
In de week van 16 tot en met 22 december kwamen er 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde. In de afgelopen week werden 1348 mensen opgenomen op een verpleegafdeling en 252 op een intensive care. Een week eerder ging het om respectievelijk 1628 en 299 mensen. Het RIVM kreeg 608 meldingen van sterfgevallen binnen, tegen 743 een week eerder.
Het reproductiegetal staat nog steeds een fractie onder de 1, maar er is wel een verschil te zien. De Britse variant verspreidt zich namelijk aanzienlijk sneller dan de 'oude' versie van het virus. Het reproductiegetal van de Britse variant is ongeveer 1,3. Het aantal besmettingen met de oude variant wordt dus heel langzaam kleiner, maar het aantal besmettingen met de Britse variant stijgt snel. In feite zijn er twee aparte epidemieën aan de gang, aldus het RIVM.

Dagcijfers

Naast de wekelijkse cijfers, die het RIVM betrouwbaarder vindt omdat het een langere periode bestrijkt, zijn vandaag ook de dagcijfers weer gepubliceerd. In de afgelopen 24 uur is er bij 225 inwoners van de provincie Utrecht covid-19 geconstateerd. Gisteren lag dat aantal nog 286, dus ook hier is er sprake van een lichte daling.
Als je kijkt naar absolute getallen nemen Amersfoort en Utrecht hele andere posities in dan gisteren. In de grootste stad van de provincie liepen 48 mensen corona op en in Amersfoort was dat bij 17 inwoners het geval. De Keistad is daarmee flink gezakt qua aantal besmettingen, terwijl Utrecht juist weer steeg. Andere gemeenten die het aantal besmettingen flink zagen stijgen zijn Utrechtse Heuvelrug (21) en Vijfheerenlanden (22).
In de afgelopen 24 uur zijn er vier regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om inwoners van Soest, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Vijfheerenlanden. Er zijn twee mensen overleden door een besmetting met covid-19: allebei de patiënten kwamen uit Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.