Medewerkers metaalsector gaan staken

© Voestalpine.com
PROVINCIE UTRECHT - Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken. Ze willen een betere cao. Ook in onze provincie leggen metaalwerkers het werk neer, maar waar en wanneer precies is nog onduidelijk.
Wel is bekend dat vanaf donderdag verspreid over het land estafettestakingen zijn. De stakingen in Utrecht zijn nog niet ingepland, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. Bovendien moet er ook een verrassingselement in de stakingen zitten.
De metaalwerkers zijn boos op werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de zogeheten metalektro, ook wel de grootmetaal genoemd. FME zou last hebben van de coronacrisis en daarom geen grote loonsverhoging kunnen bieden.
Maar volgens FNV-bestuurder Petra Bolster is dat onzin. "Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging."
De vakbonden benadrukken dat alle stakingen 'coronaproof' worden georganiseerd. Zo is het idee om stakers door een speciale 'staakstraat' te laten rijden. Ze zouden daar dan met de auto doorheen kunnen.

'Staken helpt niet'

Werkgeversorganisatie FME baalt van de voorgenomen staking. "In deze tijden, waarin we in een grote gezondheids- en economische crisis zitten, is het van belang om er samen de schouders onder te zetten. Staken helpt hier niet aan mee", zegt FME-hoofdonderhandelaar Maurice Rojer. Hij noemt de door de bonden gestelde looneisen "onhaalbaar en onverantwoord".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.