RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeesters: avondklok moet weinig uitzonderingen hebben

PROVINCIE UTRECHT - Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad vanavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd. Zij hadden overleg in Utrecht.

"Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn", zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg. De burgemeesters hebben nog altijd behoorlijk wat vragen over de uitvoerbaarheid van een avondklok.

Toch lijken de meeste van hen voorstander te zijn, als er echt geen andere mogelijkheden zijn om het virus verder in te dammen. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een "stevige aanpak". "Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje." Jan Lonink van Terneuzen "moet nog overtuigd worden". Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met "stevige vragen."

Hilversum en Amersfoort zijn tegen
Opvallend is dat burgemeester Pieter Broertjes van Hilverusm fel tegen is. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het "heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen". Eerder zei ook burgemeester Bolsius van Amersfoort al dat hij het helemaal geen goed idee vindt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -