Amersfoort wil beter bodembeleid: 'Het is druk onder de grond'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Gasleidingen, kabels, rioolbuizen, maar tegenwoordig ook productie van warmte uit de ondergrond. Het wordt steeds drukker onder de grond en de ruimte wordt schaarser. Amersfoort wil daarom beter regie gaan houden om problemen in de toekomst te voorkomen.
De gemeenteraad werd gisteravond bijgepraat over de wirwar aan leidingen en kabels ondergronds. Aanleiding is de Omgevingswet die volgend jaar moet worden ingevoerd. De tientallen wetten en regels die nu nog de inrichting van het landschap bepalen, gaan op in deze ene wet. De gemeente wil de bodem meenemen in de ruimtelijke ordening en planvorming.

Afstemming

Dat de ondergrond vol raakt, blijkt bijvoorbeeld bij de herinrichting van de wijk Jericho-Jeruzalem. De straten zijn daar heel smal. "Bij de werkzaamheden daar blijkt dat er bijvoorbeeld geen ruimte meer is voor een eventueel warmtenet-tracé", vertelt adviseur leefomgeving Cora van Zwam tijdens de presentatie. Ook in andere delen van de stad zoals het Soesterkwartier, Isselt, de binnenstad en Randenbroek is de ruimte onder de bodem beperkt.
Het betekent dat in deze wijken meer afstemming en overleg nodig is, bijvoorbeeld als er gekozen wordt voor een zogeheten koude-warmteopslag. Dat is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem en op die manier de temperatuur in huis te regelen. "Nu geldt vooral wie het eerst komt, wie het eerst maalt", zegt Van Zwam. Een collectief systeem vraagt minder ruimte maar daar moeten bewoners het dan onderling wel over eens worden.

Tunnel

Tijdens de presentatie kwam de vraag aan de orde waarom kabels en buizen naast elkaar liggen en niet onder elkaar zodat je dieper de grond in kunt. Er zijn volgens adviseur leefomgeving Cora van Zwam wel experimenten elders in het land om kabels en leidingen op elkaar te stapelen. Het betekent alleen wel dat de boel echt boven elkaar moet blijven liggen. Daar is een constructie voor nodig die ook door iemand betaald moet worden.
Daar komt bij dat verschillende partijen hun kabels vaak niet bij elkaar in een tunnel willen hebben. Met name Telecombedrijven hebben wettelijk veel rechten laten vastleggen om dat te weigeren. De gemeente wil voortaan strakker de regie wil houden over wat er onder de grond gebeurt. Verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen werd door een van de gemeenteraadsleden daarom al gekscherend gekroond tot burgemeester van de ondergrondse stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.