Kunstwerk met lichten te zien op nationaal kunstdepot in Amersfoort

© RTV Utrecht
VATHORST - Wie voortaan over de A28 langs Amersfoort rijdt, gaat iets opvallends naast de weg zien: een lichtkunstwerk op het net nieuw geplaatste witte gebouw van het nationaal kunstdepot. In dat gebouw worden over een tijdje historische voorwerpen en topkunst bewaard van onder meer het Rijksmuseum en Paleis Het Loo. Nu heeft een kunstenaar het gebouw opgefleurd met een lichtkunstwerk.
Het kunstwerk van Herman Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichten rondom het gebouw. Ze bewegen langzaam, worden breder en smaller en wisselen van lichtintensiteit. Daardoor vormen ze constant andere vormen op het vierkante gebouw.
"Wat zo bijzonder is, is dat het gebouw geen ramen en deuren heeft waardoor ik een enorm canvas had om mee te werken", vertelt kunstenaar Kuijers. Zonder de onderbrekingen van die ramen en deuren, kan hij een oppervlakte van tachtig bij vijfentwintig gebruiken. "Een unieke situatie waar ik mijn licht op kon schijnen."

'Paar jaar mee bezig geweest'

Doordat het (witte) licht langzaam beweegt, is er telkens een nieuwe compositie zichtbaar. Dat klinkt simpel, maar volgens Kuijer is dat niet zo. "Ik heb met uiterst ingewikkelde apparatuur iets simpels gedaan. Maar het is een heel proces waar ik een paar jaar mee bezig ben geweest. Ik verdiep mij in het gebouw. Het mooie is dat er binnen kunstwerken liggen waarvan we niet willen dat ze worden aangetast door de tand des tijds. Buiten het gebouw raast de tijd voorbij."
Overdag zijn de lichten niet te zien, maar zodra het donker wordt zijn de lichten te bewonderen. Vanaf de A28 is de bovenkant van het gebouw te zien. Wie het complete kunstwerk wil bekijken, moet de wijk Vathorst in Amersfoort inrijden.
Zo ziet het kunstwerk eruit.
Luister hier de bijdrage bij Utrecht is Wakker terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.