Utrechter verkoopt Thuisbezorgd-jas op Marktplaats voor avondklok-ontwijkers: 'Mensen bieden 150 euro'

© Screenshot Marktplaats, beeldbewerking RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Jassen van PostNL, tassen van Deliveroo, DHL-petten en zelfs elektrische Thuisbezorgd-fietsen worden sinds gisteravond massaal op Marktplaats aangeboden. De items zouden volgens de adverteerders gebruikt kunnen worden om de avondklok te kunnen omzeilen. "In het kader van de bestrijding van de pandemie laten wij geen producten toe die als doel hebben de regelgeving te omzeilen. We zullen dergelijke advertenties dan ook verwijderen", laat een woordvoerder van Marktplaats aan RTV Utrecht weten.
Adverteerder 'Diederik Gommers' uit Utrecht plaatste woensdagochtend een advertentie van een Thuisbezorgd-jas. Hij wil anoniem blijven uit angst voor problemen met de bezorgdienst. "Ik zag het net van die jassen op Instagram", vertelt hij rond 10 uur vanochtend. "Ik heb een hele tijd geleden voor Thuisbezorgd gewerkt en toen mocht ik de jas houden. Hij is me niet heel veel waard, dus misschien vang ik er nu nog wat voor."

'Natuurlijk niet de bedoeling'

In een tijdsbestek van 10 minuten is zijn advertentie bijna 300 keer bekeken en heeft hij tien reacties binnen. "Mensen vragen wat ik er minimaal voor wil hebben. 20 euro vind ik niet interessant, maar mensen bieden ook 150 euro. Als je zo'n ding voor dat bedrag wilt kopen, vind ik het helemaal prima. Maar ik vind het wel een heel slecht plan als je dit koopt, want elke gekke Henkie kan wel bedenken wat mensen straks met zo'n jas gaan doen."
Thuisbezorgd is niet te spreken over de enorme toestroom aan advertenties met items van het bedrijf. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat oranje Thuisbezorgd.nl-jassen worden gebruikt voor iets anders dan het bezorgen van maaltijden. Wij hebben inmiddels contact gehad met Marktplaats om deze advertenties te verwijderen", laat een woordvoerder weten. PostNL sluit zich daarbij aan. "Wij willen natuurlijk helemaal niet dat onze middelen misbruikt worden. Het is mooi dat Marktplaats dat aanpakt", stelt het postbedrijf.

'Focus op verwijderen advertenties'

Hoeveel advertenties inmiddels zijn verwijderd, kan de Marktplaats-woordvoerder niet zeggen. "Onze prioriteit en focus ligt nu vooral op het verwijderen van dit soort advertenties", stelt hij. "Een team van Marktplaats zit er bovenop."
Dat ondervond ook de Utrechtse adverteerder, die zijn advertentie na een kwartier verwijderd zag worden. Hoewel hij graag wat aan de jas wilde verdienen, besluit hij de verkoop niet meer door te zetten. "Het is ook veel te hypociet van mezelf", stelt hij. "Ik wil niks aanmoedigen of mensen inspireren. Mensen doen het zelf, maar ik bied het wel aan. Dan ben je net zo schuldig als de anderen. Het was leuk voor dat ene kwartiertje, maar daar laat ik het bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.