Mirjam Sterk vanuit Washington over inauguratie Biden: 'Buurtbewoners zijn bezorgd'

Mirjam Sterk bij de bestorming van het Capitool.
Mirjam Sterk bij de bestorming van het Capitool. © Sandy Verhoeve
HOUTEN - Aan het einde van de middag, rond zes uur Nederlandse tijd, legt Joe Biden zijn eed af waardoor hij president van Amerika wordt. Trump is daarna officieel van het toneel verdwenen, maar er wordt gevreesd voor zijn aanhangers. De uit Houten afkomstige Mirjam Sterk woont in Washington en sprak een aantal buurtgenoten. "Ze zijn bang voor een burgeroorlog."
Het was gisteravond nog rustig in de hoofdstad van Amerika, vertelt Sterk vanochtend in de uitzending van Utrecht is Wakker. Zij ging net slapen, het is in Amerika zes uur vroeger dan hier. Toch proefde Sterk al wel enige onrust. In aanloop van de inauguratie van Biden en terugkijkend op de bestorming van het Capitool, vrezen veel mensen dat het nog niet klaar is met het geweld.
"Ik sprak met buren en die waren van de week nog erg bezorgd", vertelt Sterk. "Ze noemden termen als civil war (burgeroorlog, red.). Trump is straks misschien wel weg, maar de aanhangers zijn daarmee niet verdwenen. Die zijn niet blij. Sterker nog, die zijn heel erg boos. Daar gaan we nog wel wat van merken."

Veel politie op de been

Intussen wordt in Amerika langzaam iedereen wakker en maakt men zich op voor de inauguratie. Sterk: "Ik schat in dat het rustig gaat verlopen. Er is veel politie en beveiliging, overal staan betonblokken en er zijn bijna geen mensen." Ook de Nationale Garde staat klaar om eventuele rellen zo snel mogelijk in de kiem te smoren.
Bij de inauguratie is geen publiek aanwezig, wel staan er duizenden vlaggen voor het Capitool om het publiek te symboliseren. Donald Trump is ook niet aanwezig bij de plechtigheid. Zijn vicepresident Mike Pence komt wel.
Mirjam Sterk over de inauguratie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.