Burgemeester Kats van Veenendaal zegt lidmaatschap SGP op na discussie over samenwerking met FvD

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal zegt zijn lidmaatschap van de SGP op. Hij zegt na veel overwegingen en een langlopend proces tot die conclusie te zijn gekomen.
Afgelopen weekend hintte de burgemeester al op het besluit. Toen meldde hij zijn SGP-lidmaatschap te heroverwegen na een discussie binnen de partij over wel of niet samenwerken met Forum voor Democratie. "Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat de partij deze lijn niet trekt", liet de burgemeester toen weten op Twitter.
Na een paar dagen bedenktijd kiest Kats er nu voor om inderdaad afscheid te nemen van de partij. Het besluit heeft volgens hem niet alleen te maken met de disucssie van afgelopen weekend. "Ik kom tot de conclusie dat de partij en ik in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Niet op één specifiek punt, maar op meerdere onderwerpen en standpunten."
Kats zegt wel dat het partijcongres wel het laatste zetje gaf voor zijn besluit. "Daarbij gaat het mij niet over de vraag of je partijen of mensen op voorhand uitsluit. Als geen ander hecht ik waarde aan een inclusieve samenleving, op alle fronten. Het punt dat ik graag had gezien is dat partijbreed ondubbelzinning afstand was genomen van partijen en personen die zich juist tegen de inclusieve samenleving keren en de tegenstellingen meer vergroten dan verkleinen. Die duidelijkheid heb ik node gemist en dat betreur ik."
De burgemeester benadrukt dat het opzeggen van zijn lidmaatschap een persoonlijke keuze is en los staat van zijn functie als burgemeester van Veenendaal. "Het burgemeesterschap is geen politieke functie, dus voor mijn inzet voor Veenendaal heeft deze keuze geen betekenis. Zonder binding aan een politieke partij zal ik mij volledig blijven inzetten voor iedereen in onze mooie stad."
Kats maakte zijn besluit bekend op Twitter en wil verder geen toelichting geven. "Ik wil in deze verklaring één keer mijn overwegingen delen en daarna mij weer volledig richten op mijn werk als burgemeester van Veenendaal", schrijft hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.